Η εντυπωσιακά ποικιλόμορφη επιφάνεια του Άρη αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε νέα πλάνα από την υπερπτήση  του Mars Express rover παρέχοντας στοιχεία για τα γεγονότα του αρχαίου παρελθόντος του Κόκκινου Πλανήτη.

Mars Express orbiter

Πιο συγκεκριμένα, ερεύνησε τις τάφρους Nili Fossae του Άρη, που βρίσκονται κατά μήκος της ανατολικής άκρης ενός τεράστιου κρατήρα πρόσκρουσης με το όνομα Isidis Planitia. Αυτές οι τάφροι έχουν βάθος εκατοντάδων μέτρων και μήκος αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και συνοδεύονται από χαρακτηριστικά που ονομάζονται graben, τα οποία σχηματίζονται όταν το έδαφος μεταξύ δύο παράλληλων τάφρων σπάεi.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τάφροι Nili Fossae πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν μετά από μια κολοσσιαία πρόσκρουση μετεωρίτη πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την περιοχή λόγω της εντυπωσιακής ποσότητας και ποικιλίας των ορυκτών που βρέθηκαν στην εν λόγω περιοχή, όπως πυριτικών, ανθρακικών και αργιλικών αλάτων. Αυτά τα ορυκτά σχηματίζονται παρουσία νερού, κάτι που δείχνει ότι η περιοχή ήταν πολύ υγρή στην αρχαία ιστορία του Άρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.