Στις 20 Μαΐου 2024, ένα τεράστιο παγόβουνο έκτασης 380 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έσπασε από το Brunt Ice Self στην Ανταρκτική. Αυτό είναι τρίτο μεγαλύτερο παγόβουνο που αποκολλιέται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το πρώτο αποκολλήθηκε το 2021, ενώ το 2023 είχαμε ένα ακόμα μεγαλύτερο.

Η αποκόλληση του παγόβουνου φωτογραφήθηκε από δύο δορυφόρους παρακολούθησης της Γης, τον Copernicus Sentinel-1 της ESA και το Landsat 8 της NASA. Οι δύο δορυφόροι έδωσαν φωτογραφίες, μαζί με θερμικές εικόνες.

Το νέο παγόβουνο έχει την ονομασία Α83, από το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ. Το εν λόγω κέντρο ονομάζει τα παγόβουνα, ώστε να μπορεί να τα παρακολουθεί, με βάση το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής, όπου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά.

παγόβουνο Ανταρκτική
Μια εικόνα ραντάρ που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel-1. (ESA/Copernicus Sentinel)

Η τακτική παρακολούθηση των κομματιών πάγου από δορυφόρους επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική.

Συγκεκριμένα οι επιστήμονες παρακολουθούν τα κομμάτια πάγου και το πως διατηρουν την δομική τους ακεραιότητα σε συνάρτηση με την μεταβαλλόμενη δυναμική των πάγων, στην αυξανόμενη θερμοκρασία των ωκεανών.

Η αποκόλληση προκλήθηκε από την αποδυνάμωση του άγου στο  McDonald Ice Rumples και την επέκταση του «Halloween Crack».

Η αποστολή Copernicus Sentinel-1 βασίζεται στην απεικόνιση ραντάρ για την επιστροφή εικόνων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα από το αν είναι μέρα ή νύχτα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς επιτρέπει την παρακολούθηση των πάγων ακόμα και τους 6 μήνες νύχτας, που δεν υπάρχει καθόλου ηλιακό φως στην περιοχή.

παγόβουνο Ανταρκτική
Δεδομένα θερμοκρασίας φωτεινότητας από την αποστολή Landsat 8 των ΗΠΑ. (ESA/USGS)

Όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα, ο λεπτότερος πάγος φαίνεται πιο ζεστός αφού η θερμοκρασία είναι πιο κοντά στο ανοιχτό νερό, ενώ ο παχύτερος ηπειρωτικός πάγος φαίνεται πιο σκούρος.

Ευτυχώς, το παγόβουνο δεν απειλεί τον Ερευνητικό Σταθμό Halley VI της British Antarctic Survey , μια διεθνή ερευνητική πλατφόρμα που παρατηρεί τη Γη, την ατμοσφαιρική και τον διαστημικό καιρό.

Τα ποτάμια της Αλάσκας βάφτηκαν πορτοκαλί [Φωτογραφίες + Βίντεο]

Ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται στο Brunt Ice Shelf, ο σταθμός μεταφέρθηκε το 2017 στην ακτή Caird αφού το εξωτερικό ράφι πάγου κρίθηκε ασταθές.

Η συνεχιζόμενη απώλεια πάγου της Ανταρκτικής είναι μια από τις πιο σαφείς ενδείξεις για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και μια τρομερή προειδοποίηση. Εκτός από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η απώλεια πάγου οδηγεί σε σε πρόσθετη απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τους ωκεανούς, προκαλώντας περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.