Οι password managers είναι απαραίτητες εφαρμογές γιατί βοηθούν να κρατάμε ασφαλείς τους λογαριασμούς μας. Όμως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς ανεξάρτητα apps ή τα ενσωματωμένα εργαλεία των browsers; Η απάντηση είναι τα third-party προγράμματα για τους λόγους που θα δούμε στη συνέχεια.

Αρχικά δεν αποθηκεύουν τίποτα περισσότερο από κωδικούς. Οι ανεξάρτητοι password managers αποθηκεύουν πιστωτικές κάρτες, σημειώσεις ασφαλείας, και άλλα. Τα εργαλεία των browsers αποθηκεύουν μόνο κωδικούς, ενώ αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία για τις υπόλοιπες φόρμες – όπως για στοιχεία καρτών.

Μετά δυσκολεύουν την αλλαγή browser. Αν θελήσεις να αλλάξεις πρόγραμμα περιήγησης πρέπει να περάσεις χειροκίνητα όλους τους κωδικούς στο νέο app, γιατί κανένας browser δεν προσφέρει cross platform λύσεις ούτε μεθόδους συγχρονισμού μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών και προγραμμάτων.

Τρίτο, δεν είναι τόσο ισχυροί όσο οι ανεξάρτητοι password managers. Τα ειδικά app επιτρέπουν να παράγεις κωδικούς – OK ο Chrome έχει τέτοιο εργαλείο, αλλά δεν είναι τόσο καλό, να αλλάζεις αυτόματα τους κωδικούς όταν αυτό χρειάζεται, να αποθηκεύσεις τους νέους κωδικούς σε περίπτωση αλλαγής στοιχείων, και πολλά άλλα.

Συνεχίζουμε με το ότι σε περιορίζει στη χρήση του browser. Με εξαίρεση το Lockwise του Firefox που είναι πιο πολύ ανεξάρτητο app παρά ενσωματωμένο εργαλείο. Όλοι οι άλλοι password managers των προγραμμάτων περιήγησης δεν βοηθούν να κάνεις σύνδεση για παράδειγμα σε εφαρμογές στο κινητό σου.

Πέμπτο και λιγότερο σημαντικό, δεν προσφέρουν επιλογές διαμοιρασμού. Αν μοιράζεσαι κάποιους λογαριασμούς με άλλους χρήστες και χρησιμοποιείς ανεξάρτητο password manager μπορείς να συγχρονίζεις μεταξύ των λογαριασμών σας στο πρόγραμμα συγκεκριμένους κωδικούς ή να χρησιμοποιείς λειτουργίες όπως η πρόσβαση σε στιγμές ανάγκης, και άλλες λειτουργίες που προσφέρουν αυτά τα ισχυρά προγράμματα.

Τελευταίο και πιο σημαντικό από όλα, περιορισμένη ασφάλεια. Αν και οι password managers των browser μοιάζουν το ίδιο ασφαλείς με τα ανεξάρτητα προγράμματα, δεν είναι. Ερευνητές ασφαλείας αναφέρουν ότι οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση στα δεδομένα αυτά γιατί αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν JavaScript που είναι αρκετά ευάλωτη σε malware επιθέσεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.