Πρόσφατη ανακάλυψη στην αστρονομία έδωσε μια ιδέα για την τύχη των πλανητών μετά τον θάνατο των μητρικών τους άστρων. Αξιοποιώντας το ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, μια ομάδα με επικεφαλής τη Susan Mullally του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου κατέγραψε άμεσες εικόνες πιθανών αέριων γιγάντιων εξωπλανητών σε τροχιά γύρω από αστέρια λευκών νάνων. Αυτοί οι εξωπλανήτες, αν επιβεβαιωθούν, θα είναι οι πρώτοι άμεσα απεικονιζόμενοι πλανήτες παρόμοιοι σε ηλικία και απόσταση με αυτούς του ηλιακού μας συστήματος.

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης έγκειται στη σπανιότητα της άμεσης παρατήρησης εξωπλανητών, οι οποίοι συνήθως προκύπτουν με έμμεσες μεθόδους λόγω του μικρού μεγέθους και της απόστασής τους από τη Γη. Οι εικόνες που ελήφθησαν απεικονίζουν γίγαντες αερίου σε τροχιά γύρω από τους λευκούς νάνους WD 1202-232 και WD 2105-82, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 34 και 53 ετών φωτός, αντίστοιχα. Ενώ οι ακριβείς μάζες τους παραμένουν αβέβαιες, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι κυμαίνονται από 1 έως 7 φορές τη μάζα του Δία.

JWST Νεκρά Αστέρια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παρατηρούμενος τροχιακός διαχωρισμός μεταξύ αυτών των εξωπλανητών και των άστρων που τους φιλοξενούν, που θυμίζει τις αποστάσεις μεταξύ των εξωτερικών πλανητών στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένοι πλανήτες μπορεί να επιβιώσουν από την ταραχώδη καταστροφή των άστρων τους, διατηρώντας σταθερές τροχιές γύρω από τους προκύπτοντες λευκούς νάνους.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω επαλήθευση για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων, καθώς τα παρατηρούμενα αντικείμενα θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι μακρινοί γαλαξίες. Παρ’ όλα αυτά, αν επιβεβαιωθούν, αυτοί οι εξωπλανήτες προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την τύχη των πλανητικών συστημάτων και τη δυνατότητα των πλανητών να παραμείνουν σε τροχιά γύρω από νεκρά άστρα. Η συνέχιση της έρευνας και της παρατήρησης, με τη βοήθεια προηγμένων οργάνων όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, υπόσχεται να διαλευκάνει τα μυστήρια της κοσμικής εξέλιξης και τη μοίρα των πλανητικών συστημάτων σε όλο το σύμπαν.

Το James Webb δίνει τις πιο εντυπωσιακές πραγματικά φωτογραφίες 19 γαλαξιών

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.