Το Android είναι πολύ αγαπητό επειδή είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα. Οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές από πηγές εκτός του Google Play Store, αλλά αυτό το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η ελευθερία εγκατάστασης οποιασδήποτε εφαρμογής που σας αρέσει βαρύνεται από το γεγονός ότι οι απλοί χρήστες πέφτουν συχνά θύματα απάτης μετά τη λήψη ύποπτων εφαρμογών από το διαδίκτυο. Το πρόβλημα είναι αναμφίβολα υπαρκτό, γι’ αυτό και η Google δοκιμάζει τώρα ένα νέο πρόγραμμα που βοηθά στην προστασία των χρηστών από εφαρμογές οικονομικής απάτης.

Μέσω του Google Play Protect, ο κολοσσός της αναζήτησης εφαρμόζει πιλοτικά ενισχυμένη προστασία από οικονομικές και άλλες απάτες σε συσκευές Android που διαθέτουν τις υπηρεσίες Google Play Services. Το πρόγραμμα αυτό εγκαινιάζεται στη Σιγκαπούρη τις επόμενες εβδομάδες και υποθέτουμε ότι θα γίνει ευρύτερη εξάπλωση με βάση την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού προγράμματος, το Google Play Protect θα αναλύει και θα εμποδίζει αυτόματα την εγκατάσταση εφαρμογών που χρησιμοποιούν ευαίσθητα δικαιώματα που συχνά σχετίζονται με οικονομικές απάτες, ειδικά αν η εν λόγω εφαρμογή έχει γίνει sideloaded. Με τη νέα έκδοση θα γίνεται αναζήτηση για τέσσερα δικαιώματα εκτέλεσης:

  • RECEIVE_SMS
  • READ_SMS
  • BIND_Notifications
  • Accessibility

Η λογική πίσω από την αναζήτηση αυτών των δικαιωμάτων είναι ότι οι απατεώνες συχνά τα καταχρώνται για να υποκλέψουν κωδικούς πρόσβασης μιας χρήσης, είτε διαβάζοντάς τους μέσω του SMS, είτε κατασκοπεύοντας το περιεχόμενο της οθόνης και διαβάζοντάς το μέσω μιας ειδοποίησης.

Όταν ένας χρήστης επιχειρεί να κάνει sideload μια εφαρμογή που δηλώνει τη χρήση οποιουδήποτε από αυτά τα τέσσερα δικαιώματα, το Google Play Protect θα μπλοκάρει αυτόματα την εγκατάσταση δίνοντας σχετική εξήγηση στον χρήστη.

Η Google αναφέρει ότι αυτή η ενισχυμένη προστασία από την απάτη έχει υποβληθεί σε δοκιμές από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης. Η εταιρεία θα παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο αυτού του έργου και θα κάνει προσαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες. Για τους προγραμματιστές που επηρεάζονται από αυτή την αλλαγή, η Google συνιστά να ασκήσουν έφεση στην κατάσταση ταξινόμησης της εφαρμογής τους στο Google Play Protect.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.