Ο ψηφιακός κόσμος που ζούμε σήμερα δημιουργεί πρωτοφανείς ευκαιρίες – τόσο για καλό όσο και για κακό. Μία από αυτές τις δυνατότητες είναι τα εργαλεία που βασίζονται σε σμήνη υπολογιστών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν ή να υπερασπιστούν ένα δίκτυο.

Αυτή η δυνατότητα, ή σύνολο δυνατοτήτων αν προτιμάτε, έχει προκύψει εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων στα πληροφοριακά συστήματα που βασίζονται σε σμήνη. Για παράδειγμα, μια νέα μεθοδολογία ανακοινώθηκε από επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ, η οποία χρησιμοποιεί συμπεριφορές φυσικών σμηνών για τον έλεγχο ομάδων νανο-ρομπότ. Αυτά τα μικρο-σμήνη μπορούν να κατευθύνονται για να πραγματοποιούν ακριβείς δομικές αλλαγές με υψηλό βαθμό επαναπροσδιορισμού, όπως επέκταση, συρρίκνωση, διάσπαση και συγχώνευση.

Ένα πιθανό αποτέλεσμα αυτών των δυνατοτήτων είναι η δημιουργία μεγάλων σμηνών έξυπνων bots-swarmbots-που μπορούν να λειτουργήσουν σε συνεργασία και αυτόνομα. Αποτελούνται από συστάδες συμβιβασμένων συσκευών με εξειδικευμένα εργαλεία ικανότητας που μπορούν να λειτουργήσουν συλλογικά για την επίλυση προβλημάτων, την εμπορευματοποίηση του fuzzing – μιας διαδικασία για την ανακάλυψη τρωτών σημείων σε διασυνδέσεις και εφαρμογές λογισμικού ενώ σκόπιμα παραβλέπουν ορισμένες απειλές.

Επί του παρόντος, οι hackers-for-hire χτίζουν προσαρμοσμένες εκμεταλλεύσεις έναντι αμοιβής και ακόμη και νέες εξελίξεις όπως το ransomware-as-a-service απαιτούν black hats να εκμεταλλετούν διαφορετικούς πόρους, όπως η κατασκευή και δοκιμή ευπαθειών και η διαχείριση των server στο back end.

Η τεχνολογία σμήνους διευρύνει τις δυνατότητες επίθεσης με ανησυχητικούς τρόπους. Οι πόροι σε ένα δίκτυο σμήνους θα μπορούσαν να διατεθούν ή να ανακατανεμηθούν για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων που αντιμετωπίστηκαν σε μια συγκεκριμένη ακολουθία επίθεσης. Οι κακόβουλοι χρήστες θα μπορούσαν να προεπιλέξουν διάφορους τύπους σμήνους που θα χρησιμοποιηθούν σε μια προσαρμοσμένη επίθεση, όπως:

  • Προγραμματισμένα σμήνη που χρησιμοποιούν machine learning για να εισέλθουν σε μια συσκευή ή ένα δίκτυο
  • AI fuzzing για την ανίχνευση σημείων εκμετάλλευσης Zero-Day ευπαθειών
  • σχεδιασμός ώστε να διαπερνάται ο διαχωρισμός του κυβερνοχώρου / φυσικής συσκευής και να γίνεται δυνατό ο έλεγχος των φυσικών πόρων

Αυτός ο τύπος προηγμένης τεχνολογίας μας φέρνει πιο κοντά σε έναν κόσμο στον οποίο οι swarmbots μπορούν να κατακλύσουν τις υφιστάμενες άμυνες. Αυτά τα δίκτυα σμήνους θα αυξήσουν κατά πολύ τις ανάγκες από την άποψη των τεχνολογιών που απαιτούνται για την υπεράσπιση των οργανισμών.

Η ψηφιακή οικονομία απαιτεί την αλληλεπίδραση δεδομένων, εφαρμογών και ροών εργασιών σε κάθε συναλλαγή, συσκευή και δεδομένων – σε κάθε πτυχή των επιχειρηματικών, κυβερνητικών ή προσωπικών περιβαλλόντων. Ως αποτέλεσμα, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί ως ένα επιφανειακό έργο που έρχεται μετά την ανάπτυξη των εφαρμογών.

Αντ ‘αυτού, η ασφάλεια πρέπει να ενσωματωθεί στις ροές εργασίας και στις στρατηγικές ανάπτυξης δικτύων και εφαρμογών που συνδέονται εξαρχής με συγκεκριμένα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Στη σημερινή ψηφιακή αγορά, η εξασφάλιση μιας προληπτικά ασφαλούς επιχείρησης ή υπηρεσίας αποτελεί το βασικό εργαλείο για την εδραίωση της ψηφιακής εμπιστοσύνης και τη δημιουργία αξιών.

Η τεχνολογία σμήνους μπορεί να είναι ένας game changer παράγοντας, εάν οι οργανώσεις δεν αλλάξουν την τακτική τους. Οι οργανώσεις πρέπει να δράσουν τώρα για να παραμείνουν μπροστά στα κακόβουλα μοντέλα και να κατακτήσουν το επιχειρηματικό πλεονέκτημα που προσφέρεται σε όσους δεν περιμένουν κάποιον άλλο να καινοτομήσει.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.