Η γερουσιαστής Maria Cantwell κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του αμερικανικού Κογκρέσου ανέφερε ότι τα νέα 5G δίκτυα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν από τις ξένες κυβερνήσεις, ιδίως αν βασίζονται σε ξένο hardware. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει ασφαλής αλυσίδα τροφοδοσίας εξοπλισμού του 5G συστήματος. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε back-doors σε αυτά τα δίκτυα, διευκρινίζει η ίδια.

Δεν ανέφερε ξεκάθαρα την Huawei, αλλά η κινεζική εταιρεία έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο της επικαιρότητας με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ότι η κινεζική κυβέρνηση την χρησιμοποιεί για να διεισδύσει σε ξένες κυβερνήσεις και στις ΗΠΑ.

Η Huawei έχει αρνηθεί ότι κατασκοπεύει για την κυβέρνηση της Κίνας. Η χρήση εξοπλισμού της εταιρείας έχει ήδη σταματήσει στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ πιέζονται σε παρόμοιες πολιτικές. Σε μια συνέντευξη με το Theverge, ο Chief security officer της Huawei, Andy Purdy, τονίζει ότι πολιτικά είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί ένα μονοπάτι που θα επιτρέψει τη λειτουργία της Huawei στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά υπάρχουν τρόποι που θα μπορούσε να δουλέψει κάτι τέτοιο, όπως ένα εποπτικό σύστημα. Πολλές υπηρεσίες θα μπορούσαν να αναμειχθούν στον έλεγχο του εξοπλισμού.

Η Huawei έχει αναφέρει ότι βρίσκονται σε λειτουργία εγκαταστάσεις ελέγχου του εξοπλισμού της και του software της στον Καναδά, ενώ χρησιμοποιεί παρόμοια εργαστήρια στη Γερμανία και στη Βρετανία. Μάλιστα, έκανε μια παρόμοια πρόταση και στη Πολωνία. Ο Purdy ισχυρίζεται ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι όπου οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να κάνουν τέτοιους μηχανισμούς να δουλέψουν. Υποδεικνύει τις διαδικασίες που ακολουθεί η Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS). Όταν μια ξένη εταιρεία εξαγοράζει μια Αμερικανική, σημειώνει, η κυβερνητική επιτροπή απαιτεί κάποια standards να ακολουθούνται για να μειωθεί ο κίνδυνος ξένης παρέμβασης. Οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια παρόμοια διαδικασία για τον έλεγχο των προϊόντων της Huawei.

Αυτό που έχουμε προτείνει στην FCC είναι ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους και πρέπει να είναι αντικειμενικό, σημειώνει. Και πάλι όμως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι η εταιρεία αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.