Το «Το αστέρι της Ανταρκτικής με φτερά φράουλας» φαντάζει όνομα κάποιου χαριτωμένο πλάσματος, όπως κάποιος φτερωτός μονόκερος που πετάει ουράνια τόξα. Όσο γλυκούλι ακούγεται το όνομα, τόσο εντελώς αντίθετο είναι το πλάσμα που ονομάστηκε έτσι από τους επιστήμονες.

Το νέο είδος ανακαλύφθηκε στα πλαίσια ερευνών στην Ανταρκτική και μοιάζει λίγο με μέδουσα που ζευγάρωσε με τον Alien της ομώνυμης ταινίας. Το πλάσμα μοιάζει να είναι βγαλμένο από εφιάλτη, με μια στρογγυλή μύρη και πολλά πλοκάμια. Κάποια μοιάζουν με φτερά και άλλα έχουν ανώμαλη επιφάνεια, σαν παραμορφωμένα δάχτυλα.

Αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, τα μικρότερα πλοκάμια του που ξεκινάνε από την βάση του, είναι γεμάτες από μικροσκοπικά νήχια, που του επιτρέπουν να παραμένει στον πυθμένα της θάλασσας.

Το πλάμα δεν είναι μεγάλο, ευτυχώς. Έχει μήκος μέχρι και 20 εκατοστά και χρησιμοποιεί τα μακρύτερα “χέρια” του για να βοηθήσει την κινητικότητά του στον ωκεανό, σύμφωνα με τον Γκρεγκ Ράουζ, καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας.

αστέρι της Ανταρκτικής με φτερά φράουλας
Αστέρι της Ανταρκτικής με φτερά φράουλας

Ο Ράουζ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συνέγραψε μια μελέτη για το νέο είδος, με τους ερευνητές Emily McLaughlin και Nerid Wilson. Σε αυτή, εκτός των άλλων, μας δίνουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία πίσω από το όνομα «αστέρι με φτερά φράουλας της Ανταρκτικής».  Οι ερευνητές μοιράστηκαν εικόνες με μερικά από τα μικρότερα πλοκάμια, γνωστά ως «cirri», που αφαιρέθηκαν από τη βάση του πλάσματος.

“Έχουμε αφαιρέσει ένα μάτσο από τα cirri για να μπορείτε να δείτε τα μέρη στα οποία είναι συνδεδεμένα, και αυτό μοιάζει με φράουλα “, είπε ο Rouse στο Insider.

αστέρι της Ανταρκτικής με φτερά φράουλας
Η βάση του πλάσματος που όντως μοιάζει με φράουλα.

Η βάση του πλάσματος που όντως μοιάζει με φράουλα.

Το «αστέρι από φτερά φράουλας της Ανταρκτικής» είναι στην πραγματικότητα το απλό, πιο εύκολο στην προφορά όνομα για το νέο είδος, το οποίο έχει ονομαστεί επίσημα Promachocrinus fragarius.

Ανήκει στην κατηγορία των ειδών Crinoidea, η οποία περιλαμβάνει επίσης αστερίες, αχινούς, Κλυπεαστεροειδή και αγγούρια της θάλασσας.

Η ανακάλυψη έγινε με την χρήση διχτιού κατά μήκος τους Νότιου Ωκεανού, με στόχο να βρουν περισσότερα είδη της οικογενείας , που μέχρι πρότινος είχε μόνο ένα, το Promachocrinus kerguelensis.

Η αποστολή αποδείχθηκε επιτυχημένη, με τέσσερα νέα είδη που εμπίπτουν στην ομάδα αστεριών με φτερά της Ανταρκτικής.

Το νέο είδος ζει σε βάθη από 65 μέτρα μέχρι 1.170 μέτρα και τράβηξε το ενδιαφέρον τον επιστημόνων, λόγω του αριθμού των χεριών του. Η πλειοψηφία του είδους έχει μέχρι 10 χέρια, όμως αυτό το είδος έχει 20 χέρια.

Μόνο αυτό το πλάσμα θα επιβιώσει στο τέλος του κόσμου

«Έτσι, περάσαμε από ένα είδος με 20 χέρια σε τώρα οκτώ είδη – έξι με 20 χέρια και δύο με 10 χέρια με το όνομα Promachocrinus», εξήγησε ο Ράουζ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο  Invertebrate Systematics.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.