Οι παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία μπορούν συχνά να επιφέρουν μοναδικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, μερικές από τις οποίες μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό βλέμμα σε μια μαγευτική επίδειξη ουράνιας ομορφιάς. Μια τέτοια πάθηση είναι γνωστή ως αστεροειδής υάλωση (AH), κατά την οποία τα άτομα μπορεί να φαίνονται να έχουν μικροσκοπικές κηλίδες φωτός που εκρήγνυνται σε ένα σκοτεινό φόντο στα μάτια τους, θυμίζοντας έναν έναστρο νυχτερινό ουρανό, έναν γαλαξία.

Η ακριβής αιτία της ΑΗ παραμένει άγνωστη, καθώς μόνο ορισμένα άτομα εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο. Ενώ η ηλικία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την πάθηση, οι συσχετισμοί της με άλλα θέματα υγείας δεν είναι καλά κατανοητοί. Μελέτες εκτιμούν ότι η αστεροειδής υάλωση επηρεάζει περίπου 1 έως 2 στους 100 ανθρώπους και έχει παρατηρηθεί και σε σκύλους.

αστεροειδής υάλωση

Παρά την οπτικά εντυπωσιακή εμφάνισή της, η αστεροειδής υάλωση σπάνια προκαλεί προβλήματα όρασης και συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Πολλά άτομα μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από την πάθηση μέχρι να τους το επισημάνουν άλλοι που παρατηρούν την αλλαγή στα μάτια τους.

Η ΑΗ χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση υλικού, όπως ασβέστιο, στο υαλοειδές υγρό του οφθαλμού. Αυτή η ουσία που μοιάζει με γέλη γεμίζει το μεγαλύτερο μέρος της δομής του ματιού και βρίσκεται μεταξύ του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος και του φακού στο μπροστινό μέρος. Καθώς τα υπολείμματα συσσωρεύονται με την ηλικία, μπορεί να οδηγήσουν σε πλωτήρες ή σκοτεινές κηλίδες στην όραση του ατόμου.

Αν και ορισμένα σημάδια μπορεί να μην είναι αόρατα σε κάποια άτομα, άλλοι μπορεί να παρατηρούν λάμψεις που μοιάζουν με γαλαξία όταν κοιτάζουν τα μάτια τους υπό άμεσο φωτισμό. Η αστεροειδής υάλωση παρουσιάζεται ως κρεμ-λευκά αστεροειδή σώματα που αστράφτουν σαν χρυσάφι όταν εξετάζονται μέσω οφθαλμοσκόπιου.

Το να σκεφτόμαστε πως είμαστε νεότεροι, επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο που γερνάμε

Παραμένει ασαφές αν η ΑΗ συνδέεται με άλλες παθήσεις της υγείας ή αν αποτελεί κοινή οδό για διάφορες κλινικές καταστάσεις και παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν πιθανές συνδέσεις μεταξύ της ΑΗ και ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η μεταβολική δυσλειτουργία και η στεφανιαία νόσος.

Μελετώντας τους δείκτες μέσα στα μάτια, οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις διαδικασίες ταχείας γήρανσης, τη γνωστική παρακμή που προηγείται της νόσου Αλτσχάιμερ, ή τα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας. Απαιτούνται κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας για την περαιτέρω κατανόηση της αστεροειδούς υάλωσης και των πιθανών επιπτώσεών της στα συνολικά αποτελέσματα της υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.