Η ομάδα Wide-field Imager for Parker Solar Probe (WISPR), με επικεφαλής το Ναυτικό Ερευνητικό Εργαστήριο των ΗΠΑ, κατάφερε για πρώτη φορά να καταγράψει την ανάπτυξη αναταράξεων Στεμματικής Εκτίναξης Μάζας, που αλληλοεπιδρούν με τον ατμοσφαιρικό ηλιακό άνεμο, στην περιφερειακό ηλιακό χώρο.

Εκμεταλλευόμενο την μοναδική του θέση μέσα στην ατμόσφαιρα του ήλιου, το σκάφος του WISPR που κατασκευάστηκε από το Ερευνητικό Εργαστήριο για την αποστολή Parker Solar Probe (PSP) της NASA, κατέγραψε με απίστευτη λεπτομέρεια την αλληλεπίδραση της Στεμματικής εκτίναξης μάζας, που αποτελείται κυρίως από πλάσμα ιόντων υδρογόνου, με τους ηλιακούς ανέμους στην ατμόσφαιρα του άστρου.

Προς έκπληξη της ομάδας WISPR, οι εικόνες από το σκάφος έδειξαν κάτι που έμοιαζε με ταραχώδεις δίνες, τις λεγόμενες  αστάθειες Kelvin-Helmholtz (KHI). Τέτοιες δομές εμφανίζονται και στην ατμόσφαιρα της Γης, σαν γραμμές από σύννεφα μου μοιάζουν με μισοφέγγαρα και είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής διάτμησης του ανέμου μεταξύ του ανώτερου και κατώτερου επιπέδου του νέφους. Αυτές οι δίνες, αν και σπάνια φαίνονται, εμφανίζονται πιο τακτικά κάτω από την επιφάνεια ροών στα ρευστά, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

«Ποτέ δεν περιμέναμε ότι οι δομές KHI θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε αρκετά μεγάλες κλίμακες ώστε να απεικονίζονται σε ορατό φως σε εικόνες Στεμματικής Εκτίναξης μάζας στην ηλιόσφαιρα όταν σχεδιάζαμε το όργανο», δήλωσε ο Άγγελος Βουρλίδας, Ph.D., JHUAPL και WISPR Project Scientist. Μάλιστα ο Άγγελος Βουρλίδας έχει χαρακτηριστεί το ελληνικό μάτι της NASA στον ουρανό!

ατμόσφαιρα του Ήλιου
Ο Ευάγγελος Παουρής, συγγραφέας της έρευνας!

«Αυτές οι λεπτομερείς παρατηρήσεις δείχνουν τη δύναμη του ανιχνευτή υψηλής ευαισθησίας WISPR σε συνδυασμό με το κοντινό πλεονέκτημα που προσφέρει η μοναδική τροχιά του Parker Solar Probe», δήλωσε ο Mark Linton, Ph.D., επικεφαλής του NRL Heliophysics Theory and Modeling. Τομέας και Κύριος Ερευνητής για το όργανο WISPR.

Το οξυδερκές μάτι ενός ακόμα Έλληνα, μέλους της ομάδας WISPR από την αρχή της καριέρας του, ο Ευάγγελος Παούρης, Ph.D., στο Πανεπιστήμιο George Mason, ανίχνευσε τις δομές KHI. Ο Παούρης και οι συνάδελφοί του στο WISPR ανέλαβαν μια ενδελεχή έρευνα για να επαληθεύσουν ότι οι δομές ήταν όντως κύματα KHI. Τα αποτελέσματα όχι μόνο αναφέρουν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, ακόμη και στη Γη, αλλά ανοίγουν ένα νέο παράθυρο έρευνας με σημαντικές συνέπειες για τις κοινότητες των πολιτών και του Υπουργείου Άμυνας (DOD).

Το WISPR είναι το μόνο όργανο απεικόνισης στην αποστολή της NASA Parker Solar Probe. Το όργανο, που σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και διευθύνεται από την NRL, καταγράφει εικόνες ορατού φωτός του ηλιακού στέμματος και της ηλιακής εκροής σε δύο επικαλυπτόμενες κάμερες που μαζί παρατηρούν περισσότερο από 100 μοίρες γωνιακό πλάτος από τον ήλιο.

Αστροναύτης είδε έκλειψη ηλίου από το διάστημα και ήταν αφύσικο (φωτογραφίες)

Δεν ξέρω για εσάς, όμως εμένα το βίντεο μέ άφησε με το στόμα ανοιχτό. Ο άνθρωπος κατάφερε να ταξιδέψει και να δει μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου! Επιστήμη και τεχνολογία είναι ο καλύτερος συνδυασμός που μπορεί να πάει την ανθρωπότητα παντού!

Περισσότερες πληροφορίες: Evangelos Paouris et al, First Direct Imaging of a Kelvin–Helmholtz Instability by PSP/WISPR, The Astrophysical Journal (2024). DOI: 10.3847/1538-4357/ad2208

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.