Δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ακόμα τον Πλανήτη Χ ή Πλανήτη 9 του ηλιακού μας συστήματος όμως όλα δείχνουν πως είμαστε πολύ κοντά. Ο Πλανήτης Χ είναι ένας υποθετικός πλανήτης, που η πιθανή τροχιά του είναι στα όρια του ηλιακού μας συστήματος, αρκετά πιο μακριά από τον Πλούτωνα.

Σε μια νέα μελέτη, οι επιστήμονες που αναζητούν τον πλανήτη για πάνω από 10 χρόνια, δήλωσαν πως θα τον βρουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η υπόθεση του Πλανήτη Χ ή Πλανήτη 9, προτάθηκε για πρώτη φορά το 2016 από τους Michael Brown και Konstantin Batygin του Πανεπιστημίου Caltech. Οι δύο φυσικοί κατάθεσαν την πρότασή τους, μετά από τον εντοπισμό μιας σειράς από αντικείμενα στην Ζώνη Kuiper, ένα μεγάλο δίσκο αστεροειδών και κομητών πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Αυτά τα αντικείμενα παρουσίαζαν ασυνήθιστα στρεβλωμένες τροχιές γύρω από τον Ήλιο, που υποδηλώνει πως κάτι άλλο βρίσκεται εκεί, που επηρεάζει την τροχιά τους. Αυτή θα μπορούσε να είναι η βαρυτική έλξη ενός τεράστιου πλανήτη.

Από το 2016 μέχρι σήμερα, ο Brown και ο Batygin, μαζί με άλλους φυσικούς που μπήκαν στην έρευνα μαζί τους, έχουν συμπληρώσει τα περισσότερα κομμάτια του παζλ, γύρω από τον Πλανήτη Χ, γεγονός που τον κάνει τον πέμπτο μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αν τελικά υπάρχει. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως βρίσκεται 500 με 600 αστρονομικές μονάδες μακριά από τον Ήλιο (500-600 φορές πιο μακρια από ότι η Γη από τον Ήλιο)

Όμως, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την ελλειπτική τροχιά του Πλανήτη Χ, η οποία ενδέχεται να διαρκεί μεταξύ 5.000 και 10.000 ετών, για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. Η τροχιά είναι πιθανώς κεκλιμένη σε σύγκριση με τις τροχιές των ήδη γνωστών πλανητών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποτύχουν οι μέχρι τώρα προσπάθειες εύρεσής του.

Στην νέα μελέτη που ανέβηκε στη βάση προεκτύπωσης arXiv και οι δύο αστροφυσικοί, μαζί με τον αστροφυσικό Matthew Holman του Χάρβαρντ, χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το παρατηρητήριο Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) στην Χαβάη, για να ψάξουν για τον Πλανήτη Χ, στα πιθανά τροχιακά του μονοπάτια.

Οι 3 αστροφυσικοί ανέλυσαν το 78% της περιοχής που είναι πιο πιθανό να βρίσκεται ο Πλανήτης Χ. Το υπόλοιπο 22% είναι αρκετά μακριά για να παρατηρηθεί από το Pan-STARRS. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν αλλά δεν έχουν περάσει ακόμα από peer review και σύντομα αναμένονται τα πρώτα σχόλια από τους ομότιμούς τους.

«Έχουμε αποκλείσει τα περισσότερα μέρη όπου θα μπορούσε να βρίσκεται ο πλανήτης», είπε ο Brown. «Τώρα πρέπει να κάνουμε την πολύ πιο δύσκολη δουλειά να ψάξουμε την περιοχή που είναι πιο μακριά».

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα Pan-STARRS, η ομάδα ερεύνησε την τροχιακή οδό του Πλανήτη Εννέα σε μηνιαία διαστήματα. Ο στόχος ήταν να ανιχνεύονται φωτεινά αντικείμενα που μετακινούνταν σε θέσεις κάθε μήνα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται ξεκάθαρο, «αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα στον ουρανό που αλλάζουν μήνα με τον μήνα», όπως οι αστεροειδείς και οι κομήτες, είπε ο Brown. “Ως αποτέλεσμα, είναι σαν να παίζεις ένα παιχνίδι σύνδεσης των κουκκίδων με έναν πολύ εντατικό υπολογιστικά τρόπο.”

Τώρα οι αστροφυσικοί της ομάδας ψάχνουν πιο μακριά με την χρήση του τηλεσκοπίου Subaru, που βρίσκεται και αυτό στην Χαβάη. Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει επίσης να μπορούν να τους βοηθήσουν να ταξινομήσουν το μεγαλύτερο μέρος του χώρου που δεν μπόρεσαν να φτάσουν, καθώς και να αυξήσουν τη βεβαιότητά τους ότι ο Πλανήτης Εννέα δεν βρίσκεται στο χώρο που έχει ήδη ερευνηθεί.

Το διαμάντι μπορεί να συμπιεστεί σε ένα ανθεκτικότερο υλικό και ξέρουμε τον τρόπο

Αν και με το Subaru δεν καταφέρουν να βρουν τον Πλανήτη Χ, τότε θα μπει στο παιχνίδι το Παρατηρητήριο Vera X. Rubin, που να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2025 και θα προσφέρει ακόμα περισσότερες δυνατότητες.

«Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας αυτού του τηλεσκοπίου, νομίζω ότι θα το βρούμε», είπε ο Brown.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο arXiv του Πανεπιστημίου Cornell.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλημέρα σας,
    λεπτομέρειες για τη δουλειά του Brown, ‘του ανθρώπου που σκότωσε έναν πλανήτη για να βρει έναν άλλον” θα βρείτε στο βιβλίο μας “Από τον Πλούτωνα με αγαπη και από ακόμα παραπέρα”. Στο βιβλίο καλύπτονται πολλά θέματα για το Εξώτατο Ηλιακό Σύστημα. Κάποια περιγραφή του μπορείτε να βρείτε στο Internet.
    Αν ενδιαφέρεστε, θα μπορούσα να σας το στείλω δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση ούτε καν για τα ταχυδρομικα έξοδα. Απλώς στείλτε μου τη διεύθυνσή παραλαβής.

  2. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Κέπλερ, για t περιφοράς = 3.600 χρόνια η μέση απόσταση του πλανήτη 9 από τον ήλιο είναι 234 αστρονομικές μονάδες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.