Επιστήμονες εμβαθύνουν στις προσομοιώσεις ενός σπάνιου μορίου άνθρακα, της φάσης eight-atom body-centered cubic (BC8), η οποία θα μπορούσε δυνητικά να ξεπεράσει το διαμάντι σε σκληρότητα έως και κατά 30 τοις εκατό. Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από φυσικούς από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία με τη χρήση υπερυπολογιστών, αποσκοπεί στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το διαμάντι συμπεριφέρεται σε ακραίες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, ρίχνοντας φως στην ασύλληπτη φάση BC8.

Αν και η BC8 έχει παρατηρηθεί στο πυρίτιο και το γερμάνιο, η εκδήλωσή της στον άνθρακα έχει παραμείνει θεωρητική. Ο άνθρακας BC8, που υπάρχει μόνο σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης βαθιά μέσα σε εξωπλανήτες, υπόσχεται επιστημονική εξερεύνηση και καινοτομία στα υλικά, αν συντεθεί και σταθεροποιηθεί σε γήινες συνθήκες.

Σε αντίθεση με το διαμάντι, το οποίο οφείλει τη σκληρότητά του στην τετραεδρική δομή του πλέγματός του, το BC8 διατηρεί ένα τέλειο τετραεδρικό σχήμα χωρίς τα επίπεδα διάσπασης του διαμαντιού, γεγονός που υποδηλώνει ανώτερη ανθεκτικότητα.

H ΑΙ λύνει το μυστήριο απανθρακωμένων παπύρων

Παρά τη θεωρητική βιωσιμότητα σε συνθήκες περιβάλλοντος, οι προσπάθειες εργαστηριακής σύνθεσης απέτυχαν λόγω του στενού φάσματος των απαιτούμενων συνθηκών υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Αξιοποιώντας υπερυπολογιστές, οι ερευνητές στοχεύουν στη διεξαγωγή πειραμάτων εμπνευσμένων από τη θεωρία για την πραγματοποίηση της σύνθεσης του BC8.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξιχνιάζουν τα μυστήρια του BC8, η προοπτική να ξεπεράσει το διαμάντι σε σκληρότητα προσφέρει νέα σύνορα στην επιστήμη και την τεχνολογία των υλικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.