Η Google ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 90 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια αγωγή με αμερικανούς προγραμματιστές που την κατηγόρησαν για κατάχρηση της εξουσίας της στη διανομή εφαρμογών και ότι χρεώνει το άδικο τέλος του 30% για αγορές εφαρμογών και αγορές εντός εφαρμογής που πραγματοποιούνται μέσω του Play Store.

Η εταιρεία σημείωσε ότι οι προγραμματιστές που κέρδισαν λιγότερα από 2 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο μεταξύ 2016 και 2021 μέσω του Play Store θα δικαιούνται αποζημίωση. Η Hagens Berman Sobol Shapiro LLP, η νομική εταιρεία που εκπροσώπησε τους ενάγοντες, είπε ότι οι προγραμματιστές δικαιούνταν ελάχιστη αποζημίωση 250$ — με ορισμένους να περιμένουν πάνω από 200.000$. Η εταιρεία σημείωσε ότι περισσότεροι από 48.000 προγραμματιστές στις ΗΠΑ θα πάρουν λεφτά από τη Google.

Οι ενάγοντες κατέθεσαν αρχικά αγωγή κατά της Google το 2020 στην Καλιφόρνια, ισχυριζόμενοι ότι η εταιρεία απέκτησε το μονοπώλιο στον χώρο διανομής εφαρμογών Android μέσω μιας σειράς αντιανταγωνιστικών συμβάσεων, στρατηγικών καταχρήσεων της κυριαρχίας της σε άλλες εφαρμογές λογισμικού Android, ελλείψεων στη γνώση και πληροφόρηση των καταναλωτών, και την καλλιέργεια και εκμετάλλευση του φόβου των χρηστών για κακόβουλο λογισμικό. Το έγγραφο της υπόθεσης αφορούσε επίσης το γεγονός ότι η Google είχε προεπιλεγμένο φόρο 30% στο Play Store για την πώληση εφαρμογών ή τις αγορές εντός εφαρμογής.

Για να χειριστεί την κριτική σχετικά με τον φόρο 30%, το 2021, η Google τον μείωσε στο 15% για το πρώτο 1 εκατομμύριο δολάρια που κερδίζει ένας προγραμματιστής κάθε χρόνο. Αργότερα, μείωσε τις χρεώσεις στο 15% για τις εφαρμογές που βασίζονται σε συνδρομές και στο 10% για τις εφαρμογές πολυμέσων σε επιλεγμένες κατηγορίες όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία ή η διανομή μουσικής. Σύμφωνα με μια εκτίμηση του εμπειρογνώμονα, Dr. Michael Williams, αυτή η μείωση των τελών θα μπορούσε να εξοικονομήσει στους προγραμματιστές περισσότερα από 109 εκατομμύρια δολάρια σε χρεώσεις υπηρεσιών μέχρι το 2025.

Η Google είπε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις των 90 εκατομμυρίων δολαρίων, αναθεωρεί το έγγραφο της συμφωνίας διανομής προγραμματιστών για να καταστήσει σαφές ότι οι προγραμματιστές μπορούν να επικοινωνούν με τους χρήστες μέσω μέσων εκτός εφαρμογής, όπως διαφημιστικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου — παρόμοια με μια αλλαγή που έκανε η Apple πέρυσι — εάν έχουν λάβει αυτές τις πληροφορίες στην εφαρμογή.

Επίσης, η Google είπε ότι θα εισαγάγει μια νέα ενότητα στο Play Store με το όνομα “Indie Apps Corner” για να επισημάνει τις εφαρμογές που δημιουργούνται από μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις και ανεξάρτητους προγραμματιστές. Επιπλέον, θα δημοσιεύει ετήσιες αναφορές διαφάνειας στο Google Play με λεπτομέρειες όπως καταργήσεις εφαρμογών και τερματισμούς λογαριασμών.

Επί του παρόντος, η Google και η Apple αναγκάζουν τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τα δικά τους συστήματα πληρωμών για αγορές εντός εφαρμογής σε εφαρμογές που διανέμονται μέσω των δικών τους καταστημάτων. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει λόγω πολλών αγωγών και νομοθεσίας εναντίον αυτών των εταιρειών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Πέρυσι, η Google συμφώνησε να επιτρέψει στους προγραμματιστές στη Νότια Κορέα να χρησιμοποιούν επιλογές πληρωμής τρίτων — αφού η χώρα ψήφισε νέο νόμο για τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών, ενώ μείωσε τα τέλη tvn υπηρεσιών της κατά 4%.

Τους τελευταίους μήνες, η Google έχει συνάψει διαφορετικές συμφωνίες με το Spotify και το Match Group σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών για τις εφαρμογές τους. Κατά την ανακοίνωση μιας συμφωνίας με το πρώτο, ο γίγαντας της αναζήτησης είπε ότι θα διερευνήσει το θέμα και σε άλλες επιλεγμένες χώρες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.