Ο Kevin Mitnick, ίσως ο διασημότερος χάκερ όλων των εποχών και ένας από τους πιο καταζητούμενους, απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών, από καρκίνο του παγκρέατος.

Ο Mitnick υποβαλλόταν σε θεραπεία για τον καρκίνο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, όπου και κατέληξε από επιπλοκές.

Ο Kevin Mitnick υπήρξε αστέρας στους κύκλους των χάκερς, την δεκαετία των 90s. Η δράση του περιλάμβανε κλοπή χιλιάδων ευρώ από πιστωτικές κάρτες και κλοπή αρχείων από υπολογιστές σε όλες τις ΗΠΑ. Στόχοι του ήταν κυβερνητικά, εταιρικά και πανεπιστημιακά συστήματα υπολογιστών, ενώ ήταν ο τότε άρχοντας του Social Engineering. Με αυτό τον τρόπο αποσπούσε πληροφορίες από υπαλλήλους των εταιριών, ώστε να της χρησιμοποιήσει κατά το hacking των σερβερ της ίδιας της εταιρίας, ενώ ήταν αυτός που έκανε διαδεδομένο αυτό τον τύπο hacking σε όλο τον κόσμο.

Το 1995 η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για πάνω από τα δύο χρόνια, με τον Mitnick να συλλαμβάνεται το 1998 από το F.B.I με την κατηγορία παράνομης χρήσης τηλεφωνικών συσκευών και απάτης με υπολογιστές. Ο Mitnick κατά την σύλληψή του είχε πρόσβαση σε συστήματα δεκάδων εταιριών, έχοντας κλέψει εμπορικά μυστικά αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Μετά την σύλληψη και ενώ ο Κέβιν περίμενε την δίκη του, ομάδες υποστηρικτών επιτέθηκαν στην σελίδα των New York Times, αναγκάζοντας την εφημερίδα να κλείσει την σελίδα. Τελικά η δίκη έγινε και ο Mitnick δήλωσε ένοχος για απάτη μέσω υπολογιστή και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Η ποινή του ήταν φυλάκιση 46 μηνών, ενώ για αυτή την περίοδο του είχε απαγορευτεί να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή. Μετά την αποφυλάκισή του δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει υπολογιστή για τρία χρόνια, χωρίς άδεια από τις αρχές.

mitnick

Ο Mitnick είχε ξεκινήσει να προσπαθεί να χακάρει το σύστημα από 12 χρονών, όχι απαραίτητα μέσω υπολογιστή. Συγκεκριμένα, είχε βρει τρόπο να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ χωρίς να πληρώνει, παραμένοντας “νόμιμος” στα μάτια των ελεγκτών. Αυτή η περιέργεια του και το πάθος του για ψάξιμο, τον έφεραν σε ηλικία 17 ετών, να έχει ήδη πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα διάφορων εταιριών. Από τότε ξεκίνησε και ο πόλεμος με τις αρχές και τα πρώτα κυνηγητά.

Η ζωή του έχει γίνει ταινία, με το όνομα Takedown, που προτείνουμε να δείτε. Μετά την αποφυλάκισή του το 2000, έκανε στροφή στην καριέρα του, ως σύμβουλος ασφαλείας, ενώ έγινε και συγγραφέας βιβλίων ασφαλείας και ομιλητής σε εκδηλώσεις με θέμα την ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων.

Η αλήθεια είναι πως στα 90s είχε υπάρξει μια από τις μεγαλύτερες μορφές στον κλάδο της πληροφορικής και τότε όσοι ασχολούμασταν ενεργά με την πληροφορική θέλαμε να γίνουμε Kevin Mitnick. Με την εφηβική μας έπαρση, προσπαθούσαμε να βρούμε πληροφορίες για την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων, σε μια εποχή που το internet ήταν πολύ διαφορετικό από ότι είναι σήμερα.

Καλό ταξίδι Kevin!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.