Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα μπορούσαν να γίνουν διαδικτυακές επιθέσεις με την χρήση οδοντόβουρτσας. Προφανώς οι smart οδοντόβουρτσες έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν στο διαδίκτυο, κάτι που έδωσε την δυνατότητα σε hackers, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν για να ξεκινήσουν μια τεράστια επίθεση DDoS. Συγκεκριμένα, 3 εκατομμύρια οδοντόβουρτσες χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν επισκέψεις σε υπηρεσίες συγχρόνως, κάνοντας τους servers να μην αποκρίνονται.

Στόχος ήταν μια ελβετική εταιρία, με την σελίδα της να μην λειτουργεί για ώρες. Αυτό προκάλεσε τεράστιες οικονομικές ζημιές στην εταιρία. Αυτό δείχνει πως οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται στο διαδίκτυο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρίτους με κακόβουλους σκοπούς. Από κάμερες μέχρι οδοντόβουρτσες, από την στιγμή που έχουν μια IP και ένα λειτουργικό, μπορούν να ξεκινήσουν επιθέσεις με τον χρήστη να έχει πλήρη άγνοια.

Το ελβετικό υποκατάστημα της εταιρίας κυβερνοασφάλειας Fortinet, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα. Ο Stefan Züger, από τη Fortinet, τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης των κινδύνων που συνδέονται με τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Η εταιρία του έκανε ένα πείραμα με επιθέσεις σε έναν απροστάτευτο υπολογιστή στο διαδίκτυο και είδαν πως σε 20 λεπτά η επίθεση είχε εξαπλωθεί πλήρως, δείχνοντάς έτσι την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνονται οι επιθέσεις στο διαδίκτυο.

Με τις IoT συσκευές να βρίσκονται πλεον παντού, αυξάνονται οι τρόποι που μπορεί κάποιος να ξεκινήσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, ικανές να γονατίσουν ακόμα και τα πιο δυνατά συστήματα. Όταν μιλάμε για εκατομμύρια οδοντόβουρτσες σε κυκλοφορία, αν κάποιος μπορέσει μέσω του κεντρικού server να τις στείλει σε μια IP, τότε μιλάμε για τεράστια DDoS επίθεση, που δύσκολα μπορεί να σταματήσει.

Τύπος έδωσε 28 μέρες σε hackers να του καταστρέψουνν την ζωή. Να τι έγινε! [Video]

Οι ειδικοί προτείνουν να κρατάτε τις συσκευές σας ενημερωμένες με το τελευταίο firmware, καθώς συνήθως κλείνουν τέτοιες τρύπες ασφαλείας, αποτρέποντας τέτοιες συμπεριφορές για κακόβουλη χρήση. Έχουμε δει πολλούς τύπους επιθέσεων, όμως αυτή ήταν από τις πιο πρωτότυπες!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.