Πόσες φορές έχουμε ακούσει πως το Android είναι γεμάτο ιούς και πως το Google Play Store έχει γεμίσει εφαρμογές που μιμούνται δημοφιλείς εφαρμογές, με σκοπό να δημιουργήσουν κενά ασφαλείας στο λειτουργικό; Νομίζω πως είναι πάρα πολλές και έχουν καταφέρει να περάσουν στον κόσμο το αίσθημα πως το Android είναι ανασφαλές και επικίνδυνο για τα δεδομένα μας και τις προσωπικές μας πληροφορίες.

android-pandemic-to-intensify-in-2012

Αυτές οι δηλώσει βγαίνουν από εταιρίες που πουλάνε λύσεις κατά των ιών και από ότι φαίνεται, έχουν σκοπό να αυξήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

Το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσίευσε η Trend Micro, αναφέρει:

«Το Google Play είναι γεμάτο με ψεύτικες εφαρμογές, με παραπάνω από τις μισές να περιέχουν malware.
Εν δυνάμει κακόβουλες απομιμήσεις των πιο γνωστών εφαρμογών πλημμυρίζουν το Google Play, με πολλές να περιέχουν malware, σύμφωνα με το blog post και το Report της Trend Micro, εταιρίας παροχής λογισμικού ασφαλείας.
Στο Report, αναφέρεται ότι περισσότερες από το 77% των Top 50 εφαρμογών στο Google Play, έχουν fake ή repackaged “κλώνους”. Αυτό περιλαμβάνει:
To 100% των εφαρμογών στις κατηγορίες Widgets, Media & Video, και Finance»

Ένας αρθρογράφος του Tech Republic προσπάθησε να βρει μερικές από τις εφαρμογές που περιγράφει η Trend Micro, αλλά δεν είχε καμία επιτυχία. Έτσι λοιπόν επικοινώνησε με την HCK Partners, που είχε αναλάβει την αποστολή του εν λόγω δελτίου Τύπου, και ζήτησε εξηγήσεις.

Η εταιρία απάντησε, παραδεχόμενη πως «διατύπωσε λάθος» τα όσα ήθελε να πει. Συγκεκριμένα είπε:

«Η έρευνά μας δεν λέει ότι το πρόβλημα υπάρχει αποκλειστικά στο Google Play, γιατί η πλειοψηφία των προβληματικών αυτών εφαρμογών υπάρχουν σε άλλα μέρη εκτός Google Play. Είμαστε πλέον ενήμεροι ότι το νόημα αυτό δεν παρουσιάστηκε με αρκετά ξεκάθαρο τρόπο, και βασιζόμενοι στο feedback ενημερώσαμε το blog μας με το παρακάτω:

Ενημέρωση 17 Ιουλίου 2013, 9:08: Σημειώνουμε ότι τα δείγματα των ψεύτικων εφαρμογών που μαζέψαμε είναι από τρίτες πηγές, και κανένα από αυτά δεν βρέθηκε στο Google Play.
Το νόημα της έρευνας είναι, στην πραγματικότητα, να τονίσουμε τον κίνδυνο σχετικά σε εφαρμογές που βρίσκουμε σε πηγές εκτός του Google Play.»

Τι σημαίνουν όλα αυτά λοιπόν; Μας δείχνουν πως οι εταιρίες προστασίας από ιούς μας δουλεύουν συνεχώς. Θα μου πείτε, και γιατί δεν το κάνουν και για το iOS; Η απάντηση είναι απλή, γιατί η Apple δεν θα άφηνε ποτέ εφαρμογές κατά των ιών στο AppStore, αφού θα ήταν σαν να παραδέχεται η ίδια πως το λειτουργικό της έχει ιούς.

Τα πράγματα είναι αρκετά απλά! Όσο κατεβάζεται εφαρμογές μόνο από το Google Play Store, είστε ασφαλείς. Τα antivirus, όχι μόνο καταναλώνουν πόρους του συστήματος, αλλά κάνουν και την συσκευή σας πιο αργή και με πολύ λιγότερη αυτονομία!

Το έχουμε πει αρκετές φορές στο techmaniacs.gr αλλά και σε αρκετούς από εσάς που μας στέλνετε μηνύματα. Τα Antivirus στο κινητό σας, προκαλούν περισσότερες ζημιές από ότι θετικά υποτίθεται πως προσφέρουν. Δεν έχουν λόγο ύπαρξής, αρκεί να μένετε μέσα στα όρια του Play Store!

Πηγή | Via

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ρε Ρε τα πουλάκια μου…. ακολουθουν τη πολυ γνωστη και επιτυχημενη συνταγη του ρίξε ρίξε λάσπη κάτι θα μείνει. …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.