Ο αριθμός των ατόμων κάτω των 50 που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου έχει αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες δεκαετίες. Δύο νέες μελέτες από το Πανεπιστήμιο Flinders δείχνουν πως αυτή η αύξηση οφείλεται σε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

«Έχουμε εντοπίσει πολλούς άμεσους δεσμούς μεταξύ των κακών διατροφικών επιλογών και των καρκίνων του πεπτικού συστήματος», εξηγεί ο επιδημιολόγος διατροφής Yohannes Melaku.

«Τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα, που χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, fast food, επεξεργασμένων δημητριακών, αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών, παρουσιάζουν μια ανησυχητική σχέση με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερικών καρκίνων».

Ο καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος είναι υπεύθυνος για 1 στους 3 θανάτους παγκοσμίως. Τέτοιου τύπου καρκίνοι μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο πεπτικό σύστημα, από το λαιμό μέχρι το στομάχι, το πάγκρεας, τα έντερα και τον πρωκτό.

Ο επιδημιολόγος Zegeye Abebe και οι συνεργάτες του εξέτασαν την μελέτες σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα και τους καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος, εντοπίζοντας 28 επιλέξιμες μελέτες για περαιτέρω ανάλυση. Ενώ υπήρχαν κάποιες αντιφάσεις μεταξύ των μεμονωμένων ερευνών, συλλογικά οι μελέτες πρότειναν πως τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα γενικά μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου.

Παράλληλα, άτομα από την ίδια ομάδα ανέλυσαν δεδομένα 97.561 ατόμων και διαπίστωσαν πως όσοι έκαναν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρόκειται για έναν καρκίνο που το 2040 προβλέπεται πως θα σκοτώσει 1.6 εκατομμύρια ανθρώπους.

καρκίνου εντέρου

«Με τον αυξανόμενο αριθμό καρκίνων του πεπτικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του εντέρου, που διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, και όλο και περισσότερο σε άτομα κάτω των 50 ετών, ήρθε η ώρα για δράση για την προστασία της πεπτικής υγείας των ανθρώπων», εξηγεί ο Melaku.

«Οι μελέτες μας αποδεικνύουν ότι η διατροφική εκπαίδευση και η προώθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των κινδύνων καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών».

Η ανάλυση στις μελέτες δε μπορεί να διακρίνει την αιτία από το αποτέλεσμα, αλλά με βάση παλαιότερες έρευνες, η ομάδα υποπτεύεται πως οι μηχανισμοί πίσω από την διατροφή και του καρκίνου, περιλαμβάνουν διεργασίες φλεγμονής καθώς και αλληλεπιδράσεις μέσω του μικροβιώματός μας.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως μούρα, φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, λαχανικά, αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσποροι, κουρκουμάς, τζίντζερ, σκόρδο, εσπεριδοειδή, λιπαρά ψάρια και πολύχρωμα λαχανικά είναι όλα αντιφλεγμονώδη. Ενώ, το κόκκινο κρέας, τα ζαχαρούχα ποτά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως αυτά στο λευκό ψωμί, είναι φλεγμονώδη. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μέσω της ενεργοποίησης του αυξητικού παράγοντα 1 που μοιάζει με την ινσουλίνη», γράφουν ο Abebe και η ομάδα του.

FBI: Μην στέλνετε μηνύματα από iOS σε Android και το ανάποδο!

Τα ευρήματα της ομάδας υποστηρίζουν τις υπάρχουσες οδηγίες για υγιεινή διατροφή. Σε άλλες μελέτες βλέπουμε πως το πρόχειρο φαγητό, το κόκκινο κρέας και τα λιπαρά, είναι  επιβλαβείς για την υγεία μας. Οι διατροφές όπως η μεσογειακή, που είναι πλούσιες σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συνδέονται με τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία και να αποφύγουμε τον καρκίνο του εντέρου.

«Ενώ τα αποτελέσματά μας είναι ελπιδοφόρα, χρειάζεται περισσότερη δουλειά με μεγαλύτερη εστίαση στη διατροφή σε κλινικά περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας διατροφικούς βιοδείκτες για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος», λέει η επιδημιολόγος Amy Reynolds.

“Πρέπει να κατανοήσουμε πώς τα διαφορετικά διατροφικά πρότυπα μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Θέλουμε επίσης να δούμε μια αύξηση της εκπαίδευσης σχετικά με την υγιεινή διατροφή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία για όσους διατρέχουν κίνδυνο για καρκίνους του πεπτικού συστήματος.”

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition και στο Nutrition Reviews .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.