Μια ομάδα αστρονόμων δημοσίευσε στην επιθεώρηση «The Astronomical Journal» την ανακάλυψη ενός πλανητικού συστήματος, που όπως υποστηρίζουν, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το δικό μας πλανητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 6 πλανήτες, που περιστρέφονται γύρω από το νεαρό άστρο του συστήματος, με το όνομα TOI-1136. Το ηλιακό σύστημα ανήκει στον δικό μας γαλαξία και βρίσκεται αρκετά κοντά μας, στα 270 έτη φωτός. Ίσως υπάρχει και 7ος πλανήτης σε αυτό το ηλιακό σύστημα, με την ερευνητική ομάδα να έχει εντοπίσει τα ίχνη του.

Το εν λόγω ηλιακό σύστημα, θα μπορούσε να μας προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες για το πως σχηματίζονται και πως εξελίσσονται οι πλανήτες, αφού έχει πολύ νεαρή ηλικία. Το άστρο του θεωρείται βρέφος, σε συμπαντικά μεγέθη και με το πλανητικό σύστημα να μοιάζει τόσο πολύ με το δικό μας, μπορεί να μας δώσει ένα παράθυρο στον χρόνο. Συγκεκριμένα 4 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω, κάπως έτσι ήταν και το δικό μας ηλιακό σύστημα.

To ΤΟΙ-1136 είναι στα αρχικά του στάδια, με ηλικία μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια. Αποτελεί κλειδί στην κατανόηση τις διαφοροποίησης που συναντάμε σε ηλιακά συστήματα και τι κάνει αυτού του είδους τα συστήματα ξεχωριστά σαν το δικό μας. Πόσο μάλλον όταν αυτό είναι τόσο κοντά σε εμας. Αν τα 270 έτη φωτός σας φαίνονται μακριά, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείται. Μόνο ο δικός μας γαλαξίας έχει διάμετρο 100.000 έτη φωτός, οπότε πρακρικά είμαστε γείτονες!

«Λίγα πλανητικά συστήματα έχουν τόσους πλανήτες όσο αυτό που πλησιάζει σε μέγεθος το δικό μας ηλιακό σύστημα. Είναι αρκετά παρόμοιο και αρκετά διαφορετικό από το ηλιακό μας σύστημα ώστε μπορούμε να μάθουμε πολλά» δήλωσε η Τάρα Φέθερολφ καθηγήτρια αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο UC Irvine στη Καλιφόρνια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Είμαστε σπάνιοι; Είμαι όλο και πιο πεπεισμένος ότι το ηλιακό μας σύστημά είναι πολύ ασυνήθιστο στο Σύμπαν. Η εύρεση συστημάτων το ίδιο διαφορετικά όπως και το δικό μας θα προσφέρει στοιχεία για το πώς το ηλιακό μας σύστημα ταιριάζει στο ευρύτερο πλαίσιο σχηματισμού πλανητών γύρω από τα άστρα» αναφέρει ο Κόρει Μπιρντ αστρονόμος του UC Irvine, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τα νεανικά αστέρια όπως αυτό στο TOI-1136 είναι συναρπαστικά στη μελέτη λόγω των υψηλών επιπέδων δραστηριότητάς τους, συμπεριλαμβανομένου του έντονου μαγνητισμού, των ηλιακών κηλίδων και των ηλιακών εκλάμψεων.

Δες πως φαίνεται η ατμόσφαιρα από το διεθνή διαστημικό σταθμό!

Η ομάδα έχει βάλει στόχο να ερευνήσει περαιτέρω το ηλιακό σύστημα TOI-1136, ενώ θέλει πολύ να εντοπίσει και τον 7ο πλανήτη του συστήματος. Παράλληλα, με νέα τηλεσκόπια σαν το James Webb, πλέον μπορούμε να προσδιορίσουμε την σύσταση την ατμόσφαιρας ενός πλανήτη, κάτι που μπορεί να μας αποκαλύψει και την δυνατότητα συντήρησης ζωής, εάν κάποιος πλανήτης βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη.

Η κατοικήσιμη ζώνη είναι ένας δακτύλιος γύρω από το άστρο ενός ηλιακού συστήματος, στο οποίο αν ένας πλανήτης βρίσκεται σε αυτή, ενδέχεται να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή. Αυτή εξαρτάται προφανώς από την σύσταση του πλανήτη, που επηρεάζεται φυσικά και από την απόστασή του από το άστρο του. Θα πρέπει να μην είναι πολύ κοντά ώστε να είναι τρομερά υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά ούτε και αρκετά μακριά για να είναι παγωμένος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.