Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Uppsala ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο διάγνωσης της γρίπης, ο οποίος αντί να βασίζεται σε ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα, λειτουργεί με το στόμα.
Η καινοτομία είναι ότι όταν ο αισθητήρας ανιχνεύσει μόρια του ιού της γρίπης, παράγει μια χαρακτηριστική γεύση — όπως θυμάρι ή άλλη έντονη επίγευση.
Έτσι, η διάγνωση μπορεί να γίνει με μια τσίχλα, ένα δισκίο ή με άλλο τρόπο που αφήνει το στόμα να “μαρτυρήσει” αν υπάρχει λοίμωξη.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα
Το πλεονέκτημα είναι λιγότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή, ειδικά τα παιδιά, και δυνατότητα αυτοδιάγνωσης στο σπίτι.
Παράλληλα, επειδή δεν χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός, η μέθοδος μπορεί να μειώσει σημαντικά τη μετάδοση — αφού θα εντοπίζει τη γρίπη νωρίς.
Αν όλα πάνε όπως αναμένεται, οι “γευστικοί αισθητήρες” θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σε άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ανοίγοντας έναν εντελώς νέο δρόμο στην πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.