Οι ιοί βασίζονται σε ξενιστές για να επιβιώσουν, όμως ορισμένοι είναι πιο αποτελεσματικοί στην αναπαραγωγή σε σχέση με άλλους. Μια νέα έρευνα έδειξε πως ο ιός του έρπητα (HSV-1), μπορεί να αλλάξει το ανθρώπινο DNA σε λιγότερο από μία ώρα από τη μόλυνση.
Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, o κοινός ιός του έρπητα κάνει πολλά περισσότερα από το να καταλαμβάνει τα κύτταρα του ξενιστή. Μαζί, φαίνεται να προκαλεί θεμελιώδεις αλλαγές στο ανθρώπινο γονιδίομα, που του επιτρέπουν να αλλάξει εντελώς το DNA μας, ώστε να βοηθήσει στην αναπαραγωγή του.
Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως οι αλλαγές που κάνει ο ιός του έρπητα δεν αποτελούν παρενέργειες της μόλυνσης. Οι αλλαγές που κάνει είναι σκόπιμες και είναι θεμελιώδεις. Μόλις εγκατασταθεί στο ανθρώπινο σώμα, κάνει ότι είναι απαραίτητο για να δημιουργήσει έναν ιδανικό χώρο για να πολλαπλασιαστεί. Ενώ πρόκειται για έναν ιό που μπορεί να έχει πιο δραστικές επιπτώσεις, τις περισσότερες φορές εμφανίζεται απλώς σαν ένα “έκζεμα” στο δέρμα.

Πρόκειται παράλληλα για έναν ιό που έχει διαδοθεί δραματικά στο ανθρώπινο είδος. Υπολογίζεται πως περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού κάτω των 50 ετών, φέρουν τον ιό. Όμως, δεν εμφανίζεται με συμπτώματα σε όσους έχουν μολυνθεί. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μόνο σε περιόδους στρες, ασθένειας ή ανοσοκαταστολής. Όμως, όταν δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή του, έχει τον χρόνο να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματός μας, όπως τον εγκέφαλο, όπου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα. Άλλα σημεία που μπορεί να χτυπήσει είναι τα γεννητικά όργανα, προκαλώντας λοιμώξεις.
Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό στον ιό του έρπητα, είναι πως καταλαμβάνει την RNAP II, τον τύπο του RNA που είναι υπεύθυνος για την αντιγραφή και τη δημιουργία νέου DNA. Με αυτό τον τρόπο, αρχίζει να αντιγράφει τα δικά του γονίδια και να δημιουργεί περισσότερα νέα αντίγραφα του εαυτού του. Αυτός είναι και ο λόγος που η αναπαραγωγή και η εξάπλωσή του γίνεται με πρωτοφανή ρυθμό.
Αυτό το φυτό σκοτώνει τον καρκίνο!
Αυτό το είδος αναπαραγωγής δεν εμφανίζεται συχνά σε άλλους ιούς. Κάτι αντίστοιχο βλέπουμε σε παράσιτα, που μοιάζουν με ιούς. Αυτά τα παράσιτα, καταλαμβάνουν κύτταρα ξενιστών για να αναπαράγουν τα δικά τους. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι ιοί που έχουν τέτοια συμπεριφορά είχαν πολύ δύσκολο να καταπολεμηθούν.
Στα θετικά, οι επιστήμη έχει πλέον ανακαλύψει ένα ένζυμο, που μπορεί να εμποδίσει τον ιό από το να αναλάβει τον έλεγχο του RNA μας, με αυτόν τον τρόπο. Αυτό καθιστά αυτό το νέο ένζυμο, που ονομάζεται TOP1, έναν βιώσιμο υποψήφιο για την καταπολέμηση του ιού.
Αυτή η μελέτη είναι εξαιρετική, καθώς μας παρέχει πληροφορίες που πλέον έχουν γίνει βάση για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.