Οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό απαγορεύεται να φάνε κάποιες ομάδες τροφίμων, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Η NASA φοβάται πως ορισμένα φαγητά μπορούν να προκαλέσουν αέρια, που αποτελούν μεγάλο ρίσκο για τα πληρώματα στο διάστημα, που είναι σε μια αεροστεγή κάψουλα, 400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι αθώες (πως να το πούμε τώρα…) πορδίτσες, δεν είναι καθόλου αθώες. Είναι τρομερά εύφλεκτες και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και έκρηξη αν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σε ένα χώρο.

Για αυτό η NASA, απαγορεύει στους αστροναύτες να καταναλώσουν όρισμένα φαγητά στο διάστημα, όπως λαχανάκια Βρυξελλών, φασόλια φούρνου, λάχανο και μπρόκολο. Όλα αυτά για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Το πρόβλημα με τα αέρια, προβληματίζει εδώ και καιρό τους ειδικούς του διαστήματος, στη NASA, σε σημείο που το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, έκανε εκτεταμένες έρευνες για το θέμα.

Μια μελέτη της δεκαετίας του 1960 για τα αέρια του ορθού αποκάλυψε ότι αέρια, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου, του μεθανίου, του αζώτου και του διοξειδίου του άνθρακα, μπορούν να συσσωρευτούν από την τροφή που καταναλώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα. Αυτά τα αέρια παράγονται από βακτήρια στο παχύ έντερο τα οποία διασπούν τα τρόφιμα σε αμινοξέα, γλυκόζη και λιπαρά οξέα.

φαγητά διάστημα
Δεν θα δείτε ένα τέτοιο πιάτο στο διάστημα (Richard Baker / In Pictures via Getty Images)

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν έναν ορθικό καθετήρα στα πειράματά τους, ώστε να μετρήσουν τα αέρια στο έντερο. Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως ο ιδανικός αστροναύτης θα ήταν αυτός που είναι εντελώς απαλλαγμένο από αέρια, ώστε να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Το αμέσως καλύτερο είναι αυτός που έχει εξαλείψει το μεθάνιο από το έντερό του.

Είναι ενδιαφέρον ότι, λόγω των διαφορών μας στα εντερικά βακτήρια, ορισμένα μέρη του πληθυσμού δεν παράγουν καθόλου μεθάνιο, γεγονός που τα καθιστά «ελκυστικά» για υποψήφιους αστροναύτες.

Στο άλλο άκρο, οι χορτοφάγοι και οι vegans θεωρούνται κινούμενος κίνδυνος όταν βρίσκονται στο διάστημα, καθώς η κυτταρίνη στα λαχανικά δεν μπορεί να αφομοιωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά παράγουν περισσότερα αέρια από τα άτομα με μικτές δίαιτες.

Για αυτό, οι αστροναύτες μπαίνουν σε αυστηρή και ήπια διαστημική δίαιτα, ειδικά σχεδιασμένη για την μείωση του φουσκώματος από αέρια, ενώ προτιμούν αστροναύτες που βιολογικά παράγουν λιγότερα αέρια.

Xiaomi YU7: Αυτό θα είναι το αυτοκίνητο της εταιρίας για το 2025!

Αν όλα αυτά σας φαίνονται υπερβολικά, τότε να σας πούμε πως σε ένα δωμάτιο, που δεν αερίζεται, όπως όλοι οι χώροι του διαστημικού σταθμού, αν γεμίσει με ικανή ποσότητα αερίων εντέρου, γεμάτα μεθάνιο, μια σπίθα αρκεί να δημιουργηθεί τεράστια έκρηξη.

Μιλώντας στο The Daily Star, η ειδικός στην τεχνολογία και τηλεοπτική παρουσιάστρια Maddie Moate είπε: “Τα βλαστάρια έχουν την τάση να μας προκαλούν αρκετά αέρια. Και δεν θα θέλατε ένα πλήρωμα αστροναυτών κλεισμένο μέσα στον διαστημικό σταθμό να νιώθει άβολα επειδή οι κλανίδες είναι εύφλεκτες. απαγορεύεται στους αστροναύτες να τρώνε φύτρα».

Στο βιβλίο της, Packing for Mars , η συγγραφέας Mary Roach έθιξε επίσης το θέμα.

Είπε σε ένα συνέδριο διατροφής για το διάστημα ότι ο μέσος άνθρωπος «κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής του μετεωρισμού» θα παράγει «οπουδήποτε από ένα έως σχεδόν τρία φλιτζάνια αερίων ανά ώρα», περίπου έξι ώρες μετά την κατανάλωση λαχανικών.

Και όλα αυτά σε ένα χώρο που δεν έχει παράθυρα, ούτε και ατμόσφαιρα…

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.