Η εξερεύνηση του αστεροειδούς Μπέννου αποδεικνύει ότι οι αστεροειδείς μπορούν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη φύση της ύλης και την ιστορία του πλανήτη μας. Μια νέα μελέτη της κίνησης του Μπέννου αποκαλύπτει ενδείξεις που μπορεί να σχετίζονται με την ύπαρξη μιας πέμπτης θεμελιώδους δύναμης στο Σύμπαν, που θα μπορούσε να αλλάξει τη βασική μας κατανόηση της φυσικής.

Η πιθανή πέμπτη δύναμη θα προστεθεί στις ήδη γνωστές δυνάμεις: τη βαρύτητα, τον ηλεκτρομαγνητισμό και τις ισχυρές και αδύναμες πυρηνικές δυνάμεις. Εάν πράγματι υπάρχει, αυτή η δύναμη θα μπορούσε να προέρχεται από υποθετικά υπέρφωτα σωματίδια, μια προτεινόμενη μορφή σκοτεινής ύλης που μέχρι σήμερα δεν έχει ανιχνευθεί άμεσα.

Φέρνει ζωή ο αστεροειδής Μπενού!

Η διεθνής ομάδα που συμμετείχε στη μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα που αποκτήθηκαν από το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx, το οποίο επισκέφθηκε τον Μπέννου από το 2018 έως το 2021, σε συνδυασμό με μετρήσεις από τη Γη, για να προσδιορίσει πόσο μαζικά θα πρέπει να είναι αυτά τα σωματίδια, αν υπάρχουν. Μπορεί ένας αστεροειδής να οδηγήσει στην εύρεση πέμπτης θεμελιώδους δύναμης;

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Yu-Dai Tsai από το Εργαστήριο Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό, «η ερμηνεία των δεδομένων που προκύπτουν από την παρακολούθηση του Μπέννου μπορεί να προσθέσει στην κατανόησή μας για τις θεωρητικές βάσεις του Σύμπαντος, ενδεχομένως ανανεώνοντας την κατανόηση του Μοντέλου Standard της φυσικής, της βαρύτητας και της σκοτεινής ύλης».

Η διαδικασία μπορεί να φανεί παρόμοια με το πώς παρατηρείς τις μπάλες του μπιλιάρδου να μετακινούνται σε μια ελαφρώς κεκλιμένη επιφάνεια: ακόμα και αν η κλίση δεν είναι ορατή, οι κινήσεις τους αποκαλύπτουν την ύπαρξή της. Με αυτόν τον τρόπο, οι φυσικοί μπορούν να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με αόρατες δυνάμεις, βασισμένα στη συμπεριφορά άλλων σωμάτων.

Προομείωση δείχνει τι θα συμβεί αν ο αστεροειδής Apophis χτυπήσει τη Γη

Η λεπτομερής παρακολούθηση της τροχιάς του Μπέννου γύρω από τον Ήλιο μπορεί να αποκαλύψει πολύ λεπτές επιδράσεις υποθετικών δυνάμεων που μέχρι τώρα ήταν πολύ δυσδιάκριτες. Μία από αυτές τις δυνάμεις προέρχεται από τη θεωρία χορδών και προτείνεται ως μέσο τροποποίησης της βαρύτητας σε μεγάλες κλίμακες, ενδεχομένως δημιουργώντας σωματίδια που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για σκοτεινή ύλη. Μήπως ο αστεροειδής φωτογραφίζει στοιχεία της πέμπτης θεμελιώδους δύναμης του Σύμπαντος;

Αν και η τρέχουσα μελέτη δεν εντόπισε την πέμπτη δύναμη, προσφέρει σημαντικές αποδείξεις για το πώς οι ακριβείς παρατηρήσεις μπορούν να αποκαλύψουν κρυμμένα μυστικά του Σύμπαντος. Η παρακολούθηση αστεροειδών μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο στην αναζήτηση υπέρφωτων μποσονίων, σκοτεινής ύλης και άλλων επεκτάσεων του Standard Model.

Ο Tsai υπογραμμίζει: «Οι τροχιές των αντικειμένων συχνά παρουσιάζουν ανωμαλίες που μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανακάλυψη νέας φυσικής». Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Physics και ανοίγει νέους δρόμους στη κατανόηση του κόσμου μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ωραίο άρθρο για το σύμπαν κύριε αιμιλιε σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.