Αν και οι χρήστες της μεγαλύτερης δωρεάν υπηρεσίας email του Gmail, γνωρίζουν ήδη όπως τους ενημέρωσε άλλωστε και η σελίδα μας ότι η Google θα διαγράψει τους ανενεργούς λογαριασμούς, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια διαδικασία διαγραφής που περίπου 3.45 δισεκατομμύρια χρήστες δεν γνωρίζουν.

Αυτή τη στιγμή είναι εφικτό να στείλεις ένα ιδιωτικό email χρησιμοποιώντας το confidential mode του Gmail και να ορίσεις ημερομηνία λήξης του. Επιπλέον, μόλις φθάσει η ημερομηνία λήξης του email για τον παραλήπτη και διαγράψεις το αρχικό email, διαγράφεται μόνο και από τον λογαριασμό σου μετά από 30 ημέρες και δεν θα μπορεί να  ανακτηθεί.

Snappi: Αυτή είναι η Revolut της Τράπεζας Πειραιώς!

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεις για το Confidential Mode του Gmail

Όπως εξηγεί και το Forbes ας ξεκινήσουμε αναφέροντας τι δεν είναι το Confidential mode του Gmail. Το confidential mode δεν είναι μια end-to-end encrypted υπηρεσία αποστολής email του Gmail, ούτε προσθέτει επίπεδα κρυπτογράφησης. Αν θέλεις πραγματικά κρυπτογραφημένα emails θα πρέπει να κοιτάξεις σε άλλες υπηρεσίες και σίγουρα η πλατφόρμα του Gmail δεν είναι αυτό που ψάχνεις. Σου προτείνουμε το Proton Mail και το techmaniacs.gr σου δίνει τη δυνατότητα να το δοκιμάσεις δωρεάν για ένα μήνα μέσα από αυτόν τον σύνδεσμο εδώ.

To Confidential mode του Gmail επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν emails και attachments με πρόσθετες διασφαλίσεις, επιτρέποντας στους αποστολείς να ορίσουν τις παραμέτρους με τις οποίες οι παραλήπτες θα διαβάζουν τα μηνύματά τους. Επομένως σαν αποστολές μπορείς να ρυθμίσεις την ημερομηνία λήξης του email, που όταν περάσει αυτή, ο παραλήπτης δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό, ενώ μπορείς και να ανακαλέσεις την πρόσβαση σε αυτό εκ μέρους του παραλήπτη οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Μπορείς επίσης και να απατήσεις να πληκτρολογήσει ο παραλήπτης έναν κωδικό επιβεβαίωσης που θα του έρθει στο κινητό με SMS για να μπορέσει να ανοίξει το email.

Παράλληλα μπορεί να απενεργοποιηθεί, η προώθηση, η αντιγραφή, η εκτύπωση και το κατέβασμα του email για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, η ίδια η Google ξεκαθαρίζει ότι το confidential mode δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον από το να λάβει ένα screenshot  του email. Η Google μάλιστα προειδοποιεί ότι τυχόν malware θα μπορεί και πάλι να κατεβάσει μηνύματα ή attachments.  Επομένως δεν αποτελεί μια πλήρως ασφαλής λύση, αλλά ένας μηχανισμός ή καλύτερα ένα feature για να προστατευθούν ευαίσθητα emails.

Βέβαια υπάρχουν και διαφορές στο πως ο παραλήπτης μπορεί να διαχειριστεί τα μηνύματα του confidential mode ανάλογα με τον πάροχο του email που χρησιμοποιεί, δηλαδή αν είναι διαφορετικός από το Gmail.

To confidential mode του Gmail δεν διαγράφει μηνύματα ούτε από τον παραλήπτη, ούτε από τον αποστολέα εκ προεπιλογής. Μόλις η ημερομηνία λήξης του email φθάσει, τότε το μήνυμα εξαφανίζεται από το inbox του παραλήπτη ή οποιονδήποτε άλλον φάκελο στον οποίο έχει μετακινηθεί. Ωστόσο μένει στον φάκελο των απεσταλμένων μηνυμάτων του αποστολέα. Εκτός και αν ο αποστολέας το διαγράψει. Και είναι ακριβώς αυτή η χρονική στιγμή από την οποία ξεκινά να μετρά η περίοδος των 30 ημερών για τη διαγραφή του.

Εν ολίγοις, δεν μπορείς να ανακτήσεις μηνύματα που έχουν διαγραφεί μόνιμα ή μηνύματα που βρίσκονται στον κάδο για περισσότερες από 30 ημέρες αναφέρει η Google.  Επομένως αν θέλεις το email σου να εξαφανιστεί οριστικά, θα πρέπει να το στείλεις χρησιμοποιώντας το confidential mode και στη συνέχεια να το διαγράψεις από το φάκελο των απεσταλμένων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.