Η διαλείπουσα νηστεία έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη, όπως η απώλεια βάρους και η μείωση του κινδύνου άνοιας, αλλά νέα έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά: αυξημένος κίνδυνος καρκίνου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η νηστεία μπορεί να ενισχύσει την αναγεννητική ικανότητα των εντερικών βλαστοκυττάρων, προστατεύοντας από τραυματισμούς και φλεγμονές.

Τώρα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι αυτή η αύξηση στην παραγωγή βλαστοκυττάρων επιταχύνεται όταν τα ποντίκια ξαναρχίζουν να τρώνε μετά τη νηστεία.

Το πρόβλημα είναι ότι η επανασίτιση μπορεί να εισάγει μεταλλαξιογόνες ουσίες, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες που βρίσκονται στο καμένο κρέας, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκινικών όγκων.

Η αλλαγή στις συνήθειες της τουαλέτας που μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου

“Η μεγαλύτερη δραστηριότητα των βλαστοκυττάρων είναι καλή για την αναγέννηση, αλλά υπερβολικά αυξημένη δραστηριότητα μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες,” λέει ο βιολόγος Omer Yilmaz από το MIT.

“Η νηστεία είναι πολύ υγιεινή, αλλά αν είσαι άτυχος και εκτεθείς σε μεταλλαξιογόνο ουσία μετά τη νηστεία, μπορεί να αυξήσεις τις πιθανότητες να αναπτυχθεί μια καρκινική βλάβη.”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία και οι δίαιτες που την μιμούνται μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και να ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών.

Ωστόσο, αυτές οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στην αποχή από το φαγητό, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές συνέπειες της επανασίτισης. Περαιτέρω έρευνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση τρόπων που να προωθούν τα οφέλη της νηστείας ενώ περιορίζουν τους κινδύνους.

Όπως συμβαίνει συχνά με μελέτες σε ζώα, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά στον άνθρωπο, απαιτώντας περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις.

“Θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά έγιναν σε ποντίκια, με πολύ συγκεκριμένες καρκινικές μεταλλάξεις,” λέει ο Yilmaz. “Στους ανθρώπους, η κατάσταση θα είναι πολύ πιο περίπλοκη.”, συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.