Φαντάσου να βρίσκεσαι σε μια απομονωμένη περιοχή, μακριά από την κάλυψη δικτύου, και ξαφνικά να χρειαστείς βοήθεια. Τρομακτικό, έτσι; Ο Elon Musk και το Starlink μπορεί να έχουν τη λύση με δωρεάν παροχή SOS επικοινωνίας.

Σήμερα, τα smartphones συνδέονται στο διαδίκτυο και μεταξύ τους μέσω κεραίων κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, σε απομακρυσμένες ή ακατοίκητες περιοχές, η κάλυψη είναι ελάχιστη ή ανύπαρκτη. Έτσι, η Apple το 2023 παρουσίασε την πρώτη δυνατότητα σύνδεσης με δορυφόρο σε περίπτωση ανάγκης, ακολουθούμενη από άλλες εταιρείες, όπως η Huawei και η Google.

Αν και αυτή η δυνατότητα μπορεί να σώσει ζωές, οι κατασκευαστές σκοπεύουν να την προσφέρουν ως επί πληρωμή υπηρεσία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση εκμετάλλευσης μιας δύσκολης κατάστασης. Εδώ έρχεται το Starlink της SpaceX, που υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Το Starlink, με πάνω από 6.000 δορυφόρους σε τροχιά, παρέχει παγκόσμια συνδεσιμότητα ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Φέτος, σε συνεργασία με την T-Mobile, ξεκίνησε την υπηρεσία Direct to Cell, που επιτρέπει κλήσεις, μηνύματα και δεδομένα παντού στον κόσμο. Μάλιστα, ο Elon Musk δήλωσε ότι η υπηρεσία SOS μέσω δορυφόρου θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για όλους τους χρήστες παγκοσμίως.

Για να υλοποιηθεί αυτό, το Starlink θα χρειαστεί εγκρίσεις από κάθε χώρα ξεχωριστά, καθώς σε πολλές χώρες οι δορυφορικές επικοινωνίες είναι περιορισμένες ή απαγορευμένες λόγω ανησυχιών για παράνομες δραστηριότητες. Ωστόσο, η υπηρεσία SOS συνδέει τους χρήστες μόνο με τις αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, γεγονός που θα διευκολύνει τις εγκρίσεις.

Ο Musk είναι σαφής: “Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάποιον να πεθάνει επειδή ξέχασε ή δεν μπόρεσε να πληρώσει.” Η SpaceX, αντίθετα από την Apple και την Google, σκοπεύει να προσφέρει αυτή τη ζωτική υπηρεσία SOS επικοινωνίας δωρεάν με το Starlink, δείχνοντας ότι η ασφάλεια των ανθρώπων δεν πρέπει να έχει τιμή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπάμε GOOGLE!!!! Έτσι, η Apple το 2023 παρουσίασε την πρώτη δυνατότητα σύνδεσης με δορυφόρο σε περίπτωση ανάγκης, ακολουθούμενη από άλλες εταιρείες, όπως η Huawei και η GOOGLE!!!!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.