Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια στην παρακολούθηση ουράνιων αντικειμένων κοντά και μακριά στη Γη, ο δορυφόρος NEOWISE της NASA, έστειλε την τελευταία του φωτογραφία για να μας αποχαιρετήσει. Ο δορυφόρος τράβηξε μια υπέρυθρη φωτογραφία του αστερισμού Fornax και την έστειλε στη Γη την 1η Αυγούστου. Είναι η τελευταία από τις 26.866.704 φωτογραφίες που τράβηξε κατά την δεκαετή θητεία του. Ο δορυφόρος προσπαθούσε να εντοπίσει και να φωτογραφίσει αντικείμενα κοντά και μακριά από τη Γη, στα πλαίσια της πλανητικής άμυνας από αστεροειδείς. Την περασμένη Πέμπτη, η NASA έστειλε την τελευταία εντολή στο τηλεσκόπιο, λέγοντάς του να κλείσει τον πομπό του.

Ο NEOWISE εκτοξεύτηκε το 2009, ώστε να σαρώσει τα υπέρυθρα σήματα του ουρανού. Μπορούσε να δει μακρινούς γαλαξίες και αστέρια, με μεγάλη ευαισθησία, όμως μέσα σε λίγους μήνες ξέμεινε από ψυκτικό υγρό που ήταν απαραίτητο για να κρατάει την εσωτερική θερμοκρασία σταθερή, ώστε να μην έχει παρεμβολές στα όργανά του. Παρά την αποτυχία όμως, το τηλεσκόπιο ξεκίνησε τις έρευνες πιο κοντινών αντικειμένων, όπως οι ζώνες αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα.

Η NASA έθεσε το NEOWISE σε αδρανοποίηση τον Φεβρουάριο του 2011, όμως το 2013 ενεργοποιήθηκε και πάλι με μια νέα αποστολή. Να χαρτογραφήσει 44.000 αντικείμενα μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Κατάφερε να βρει 215 αντικείμενα κοντά στη Γη και 25 νέους κομήτες. Στην συνέχεια, ήταν ένα από τα δυνατά εργαλεία της NASA για τον εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, που είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας.

NEOWISE
Με αυτή την εικόνα του αστερισμού Fornax, το ρ NEOWISE μας αποχαιρετά. © NASA/JPL-Caltech/IPAC/UCLA

«Η αποστολή NEOWISE ήταν μια εξαιρετική ιστορία επιτυχίας καθώς μας βοήθησε να κατανοήσουμε καλύτερα τη θέση μας στο σύμπαν παρακολουθώντας αστεροειδείς και κομήτες που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνοι για εμάς στη Γη», σύμφωνα με δήλωση της NASA.

Η NASA ανακοίνωσε την απόσυρση του τηλεσκοπίου τον Δεκέμβριο του 2023. Η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας οδήγησε σε άνοδο της θερμοκρασίας και την επέκταση της ατμόσφαιρας της Γης. Αυτή δημιούργησε αυξημένη ατμοσφαιρικής αντίσταση, που σημαίνει μείωση στο υψόμετρο του NEOWISE. Για αυτό η NASA αποφάσισε να τερματιστεί η αποστολή, σε σημείο που είναι σε πολύ χαμηλή τροχιά, ώστε να μπορέσει να στείλει πίσω χρησιμοποιήσιμα δεδομένα και λίγο πριν καεί στην ατμόσφαιρα της Γης.

Οι περιοχές για δωρεάν αναλήψεις μετρητών από οποιοδήποτε ATM

Η NASA σύντομα θα τον αντικαταστήσει, ώστε να έχει μάτια στο διάστημα για δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα. Το Near Earth Object Surveyor (NEO Surveyor) θα εκτοξευτεί τον Σεπτέμβριο του 2027.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.