Φαίνεται πως η Apple εργάζεται εδώ και καιρό πάνω σε ένα αναδιπλούμενο iPhone, και αν και δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι είναι καθ’ οδόν, πιθανόν όχι ως μεμονωμένη συσκευή αλλά ίσως και με ένα αναδιπλούμενο iPad/MacBook hybrid ή μαζί με ένα ακόμα foldable iPhone.

Με τόσες πηγές να μιλούν για αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Apple θα κυκλοφορήσει τελικά ένα αναδιπλούμενο smartphone. Μπορεί να μην είναι φέτος ή τον επόμενο χρόνο, αλλά το 2026 φαίνεται να είναι ένας στόχος σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές. Μήπως, όμως, η Apple θα μπει πολύ αργά στο παιχνίδι των foldable;

Η παγκόσμια αγορά αναδιπλούμενων smartphones αναπτύσσεται με περισσότερες εταιρείες να μπαίνουν στο παιχνίδι, διαρκώς. Αυτή τη στιγμή, η Samsung ηγείται, ακολουθούμενη στενά από την Huawei. Και οι δύο, μαζί με τη Motorola, κυκλοφορούν αναδιπλούμενα τηλέφωνα εδώ και χρόνια. Ο κόσμος του Android έχει τέτοιες συσκευές εδώ και έξι χρόνια. Brands όπως η Xiaomi, η Oppo, η vivo και η Honor έχουν μπει επίσης σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Σύμφωνα με την Counterpoint Research, η αγορά αναδιπλούμενων τηλεφώνων σημείωσε αύξηση 49% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ οι αποστολές iPhone μειώθηκαν κατά 13% την ίδια περίοδο. Ίσως, ένα foldable iPhone θα μπορούσε να είναι αυτό που χρειάζεται η Apple για να ανατρέψει την κατάσταση και να αυξήσει τις πωλήσεις των έξυπνων τηλεφώνων της.

Μπορεί η Apple να φαίνεται ότι καθυστερεί τα αναδιπλούμενα iPhone, αλλά η στιγμή που ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο της σε αυτόν τον χώρο μπορεί να είναι αρκετά πλεονεκτική. Γιατί; Τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα έχουν διανύσει μακρύ δρόμο από τις πρώτες μέρες τους. Δεν είναι απλώς πιο δημοφιλή τώρα, αλλά και πολύ πιο βελτιωμένα και ανθεκτικά.

Πάρε για παράδειγμα τη Samsung. Τα τελευταία έξι χρόνια, η εταιρεία τελειοποιεί τις σειρές Galaxy Z Fold και Galaxy Z Flip, εστιάζοντας στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της οθόνης και της αξιοπιστίας των μεντεσέδων. Οι πρώτες εκδόσεις είχαν πολλά προβλήματα, αλλά με τα τεχνολογικά άλματα στους μεντεσέδες και το γυαλί, τα τελευταία αναδιπλούμενα πλησιάζουν τα υψηλά πρότυπα που αναμένουμε από τα flagship smartphones.

Επιπλέον, ο ανταγωνισμός θερμαίνεται. Η Huawei και η Motorola κάνουν σημαντικές εισβολές στο μερίδιο αγοράς της Samsung, ενώ παίκτες όπως η Google, που θα αποκαλύψει το δεύτερης γενιάς foldable της, Pixel 9 Pro Fold, την επόμενη εβδομάδα, και η OnePlus κάνουν αίσθηση με τις προτάσεις τους. Η τάση που έχει η αγορά καθιστά αυτή τη στιγμή τέλεια για την Apple να μπει στον χώρο των αναδιπλούμενων. Ωστόσο, πόσος χρόνος της μένει μέχρι τα πράγματα να παγώσουν και οι καταναλωτές να βλέπουμε αυτά τα τεχνολογικά θαύματα ώς μία ακόμα συσκευή στο ράφι;

Η Apple έχει μια παράδοση να φτάνει λίγο αργά στο πάρτι, αλλά να παραδίδει προϊόντα που φαντάζουν καλά χρονισμένα και καλοσχεδιασμένα, επωφελούμενη από τα μαθήματα των προηγούμενων. Λέγεται ότι η Apple μπορεί να εργάζεται σε ένα clamshell αναδιπλούμενο iPhone, με κωδικό όνομα V68, το οποίο βρίσκεται πέρα από το στάδιο της σύλληψης ως ιδέας. Και οι στατιστικές δείχνουν ότι το 49% των Αμερικανών προτιμούν τα flip-style foldables αντί για τα book-style. Οι πωλήσεις της Samsung το επιβεβαιώνουν, με το Galaxy Z Flip 5 να ξεπερνά το Galaxy Z Fold 5, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι προτιμούν τον flip σχεδιασμό.

Οπότε, η κυκλοφορία ενός foldable με clamshell σχεδιασμό φαίνεται σαν έξυπνη κίνηση για την Apple. Επιπλέον, αντιμετωπίζει το ζήτημα του να χωρέσει ένα μεγάλο τηλέφωνο σε μια μικρή τσέπη και μπορεί να είναι η λύση για όσους από νοσταλγούν το μικρό iPhone mini. Χρειάζεται, βέβαια, να δικαιολογήσει το υψηλό κόστος χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και όχι απλώς ένα εντυπωσιακό design. Ο χρόνος θα δείξει αν τελικά η Apple έχει δίκιο που δεν μπήκε ακόμα στην αγορά των foldable smartphone, τα οποία μοιάζουν περισσότερο σαν πειράματα πριν την κυκλοφορία πραγματικά εξελιγμένων foldable laptop.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.