Δεν αποτελεί εντύπωση το γεγονός ότι η παραμονή στο διάστημα θα έχει κάποιες επιπτώσεις στον ανθρώπινο σώμα, ωστόσο οι επιστήμονες της NASA μπόρεσαν να δουν καλύτερα τις επιπτώσεις, με τη βοήθεια δυο δίδυμων αδερφών.

Γνωστή ως «Μελέτη των Διδύμων», η έρευνα της NASA περιελάβανε τη σύγκριση των δίδυμων Scott και Mark Kelly, που έτυχε να είναι και οι δύο αστροναύτες. Δεδομένου ότι οι δίδυμοι μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλικό, οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιες αλλαγές έλαβαν χώρα ως απάντηση στο περιβάλλον γύρω από κάθε συμμετέχοντα.

Πρώην στέλεχος του Stargate Project της CIA εξηγεί τι συμβαίνει όταν πεθάνουμε

Καθώς ο Scott κατευθυνόταν στο διάστημα για μια σχεδόν ετήσια αποστολή στον ISS το 2015, ο Mark έμεινε στο έδαφος για να παρέχει ένα βασικό παράδειγμα μετρήσεων από τη Γη. Ο Scott πέρασε ένα χρόνο στο διάστημα και οι διαπιστώσεις τους ακολουθούν από κάτω.

Αρχικά αυξήθηκε σε ύψος, λόγω της έλλειψης βαρύτητας. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η μικροβαρύτητα κάνει τη σπονδυλική στήλη μακρύτερη. Παράλληλα η μάζα του μειώθηκε κατά 7% όσο βρισκόταν στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της παραμονής του στο διάστημα, ο κύκλος οστικής αποδόμησης και οστικής ανασυγκρότησης του Scott πραγματοποιήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι κατά τους δεύτερους έξι μήνες, όταν οι δραστηριότητες της άσκησης ήταν μικρότερες.

Η ποσότητα της βιταμίνης Β-9 στον οργανισμό του Scott αυξήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πιθανότατα λόγω των καλύτερων επιλογών διατροφής.

Η NASA παράλληλα αναφέρει ότι στο τέλος κάθε κλώνου του DNA έχει ειδικά χαρακτηριστικά που ονομάζονται τελομερή, τα οποία λειτουργούν για την προστασία των χρωμοσωμάτων μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, αυτά τα τελομερή τείνουν να μικραίνουν, αν και οι συνθήκες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνει αυτή η μείωση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο Scott αντιμετώπισε μια αλλαγή στη δυναμική του μήκους των τελομερών κατά τη διάρκεια της διαστημικής του πτήσης, αλλά και μέσα σε λίγες ημέρες μετά την προσγείωση. Αλλαγές υπήρξαν επίσης και στο DNA πιθανόν λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.