Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για ένα νέο άλμα στο διάστημα, με στόχο να επιστρέψουμε στη Σελήνη και να τη χρησιμοποιήσουμε ως βάση για αποστολές στον Άρη.

Το πρόγραμμα Artemis της NASA θα μπορούσε να μας φέρει πίσω στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ ο Άρης θα ακολουθήσει. Αλλά για να τα καταφέρουμε, χρειαζόμαστε περισσότερα από απλώς καινούργια διαστημόπλοια.

Η NASA πρέπει να αναπτύξει νέες τεχνολογίες υποστήριξης ζωής ώστε οι αστροναύτες να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο διάστημα. Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση της διάρκειας των διαστημικών περιπάτων και τη βελτίωση των υγειονομικών προτύπων.

Μια από τις καινοτομίες που εξετάζονται είναι η δημιουργία διαστημικών στολών που μπορούν να συλλέγουν ούρα και να τα μετατρέπουν σε πόσιμο νερό για τους αστροναύτες με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Η πρώτη πρωτότυπη διαστημική στολή που μπορεί να μετατρέπει τα ούρα σε πόσιμο νερό είναι ήδη πραγματικότητα και μπορεί να είναι έτοιμη για το πρόγραμμα Artemis.

Η ιδέα της μετατροπής ούρων σε πόσιμο νερό θυμίζει σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το Dune, όπου οι άνθρωποι ζουν σε ερήμους και κάθε σταγόνα νερού έχει σημασία. Οι αστροναύτες ίσως χρειαστούν μια παρόμοια τεχνολογία καθώς θα περνούν περισσότερο χρόνο στο διάστημα.

(Βίντεο) YouTuber έφτιαξε πραγματική και λειτουργική στολή Stillsuit από το Dune

Η νέα αυτή τεχνολογία όχι μόνο θα προσφέρει μια σχεδόν ατελείωτη πηγή νερού, αλλά θα βελτιώσει και την υγιεινή τους, κρατώντας τους μακριά από ασθένειες.

Οι επιστήμονες του Weill Cornell Medicine έχουν δημοσιεύσει μια μελέτη που εξηγεί πώς η λύση τους μπορεί να αντικαταστήσει τις τρέχουσες τεχνολογίες.

Σήμερα, οι αστροναύτες χρησιμοποιούν το Maximum Absorbency Garment (MAG), που ουσιαστικά είναι μια πάνα για ενήλικες. Το σύστημα αυτό δεν είναι ιδανικό, καθώς μπορεί να προκληθούν διαρροές και κίνδυνος λοιμώξεων.

Η νέα πρόταση περιλαμβάνει ένα σύστημα φιλτραρίσματος που συλλέγει τα ούρα μέσω μιας σιλικόνης και τα μετατρέπει σε πόσιμο νερό. Η τεχνολογία αυτή στοχεύει σε ανάκτηση τουλάχιστον 75% του νερού από τα ούρα, με στόχο το 85%.

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν σε συνθήκες μικροβαρύτητας, ενώ 100 εθελοντές στη Νέα Υόρκη θα δοκιμάσουν το σύστημα αυτό το φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.