Στην Αριζόνα, ένας αστυνομικός σταμάτησε ένα όχημα, όμως δεν περίμενε αυτό που συνέβη. Το όχημα κινούταν στην λάθος πλευρά του δρόμου και για αυτό ο αστυνομικός το σταμάτησε. Από ότι φαίνεται, το αυτοκίνητο ήταν χωρίς οδηγό. Τι συνέβει όμως και πως γίνεται αυτό;

Ο αστυνομικός φορούσε κάμερα και το βίντεο δημοσιεύθηκε από το αστυνομικό τμήμα του Phoenix, που δείχνει τον αστυνομικό να καταδιώξει ένα λευκό Jaguar SUV, που φαινόταν να οδηγείται απερίσκεπτα.

Σύμφωνα με την έκθεση, το αυτοκίνητο φαίνεται να έπεσε στην αντίθεση λωρίδα κυκλοφορίας, κοντά στην έβδομη λεωφόρο και την οδό Osborn Road, πέρασε από το κόκκινο φανάρι και «τρόμαξε».

Όμως, όταν ο αστυνομικός μπλόκαρε το όχημα και εκείνο σταμάτησε. Τότε πήγε στην πλευρά του οδηγού και έμεινε με το στόμα ανοιχτό, καθώς δεν υπήρχε οδηγός στο όχημα.

Από ότι φαίνεται το αυτοκίνητο ήταν ένα ταξί Waymo, χωρίς οδηγό. Το όχημα ελέγχεται από τα συστήματα μιας εταιρίας που τα έχει κάνει θάλασσα σε πολλά τελευταία. Ναι, της Google.

Η πρωτεύουσα της πολιτείας της Αριζόνα είναι μια από τις λίγες πόλεις στις ΗΠΑ που επιτρέπουν αυτόνομα οχήματα.

Στα πλάνα, το παράθυρο του οδηγού κατεβαίνει και το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου συνδέει τον αστυνομικό με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας.

«Το αυτοκίνητό σας εδώ οδήγησε στις αντίθετες λωρίδες κυκλοφορίας», τους ενημερώνει.

αυτοκίνητο χωρίς οδηγό

Ο εκπρόσωπος απαντά: “Εντάξει, θα προχωρήσω και θα ρίξω μια ματιά σε αυτό αμέσως”, πριν ο αστυνομικός συνεχίσει: “Ναι, υπάρχει κάτι σαν μια μικρή περιοχή κατασκευής, και πήγε σε αντίθετες λωρίδες κυκλοφορίας, το οποίο είναι πολύ κακό».

Ένα προσωπικό υποστήριξης της Waymo φτάνει αργότερα στη σκηνή για να βοηθήσει τον αξιωματικό.

Σε μια δήλωση, η εταιρεία είπε στο AZ Central ότι το όχημα «συνάντησε ασυνεπή κατασκευαστική σήμανση» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, γεγονός που το έκανε να κινηθεί σε λάθος λωρίδα».

αυτοκίνητο χωρίς οδηγό

«Στη συνέχεια «αποκλείστηκε» από το να επιστρέψει στη σωστή λωρίδα για περίπου 30 δευτερόλεπτα προτού ανασυρθεί».

«Σε μια προσπάθεια να περάσει τη διασταύρωση, το όχημα Waymo προχώρησε μικρή απόσταση και σταμάτησε στο επόμενο διαθέσιμο πάρκινγκ», είπε η Waymo, περιγράφοντας πως το περιστατικό είχε διάρκεια «περίπου ένα λεπτό».

Windows 11 Pro με μόλις 20€, Office για 24€!

Όμως, το περίεργο περιστατικό έχει κάνει τους χρήστες του Reddit να κάνουν την ίδια ερώτηση – αν ένα αυτοκίνητο δεν έχει οδηγό, παίρνει κανείς εισιτήριο;

Από την άλλη, πόσο ασφαλές είναι να κινούνται οχήματα χωρίς κανέναν οδηγό στο δρόμο και με μια τεχνητή νοημοσύνη που απέχει πολύ από το να είναι έτοιμη, να τα ελέγχει; Ακόμα και στα αυτοκίνητα της Tesla, που έχει πολύ προηγμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης, ο οδηγός πρέπει να είναι παρόν και προσεκτικός, καθώς γίνονται πολλά λάθη που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμματα για την Google. Η τεχνολογία είναι για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη όχι για να την καταστρέφει και να δημιουργεί προβλήματα. Έχουμε καταλάβει εδώ και καιρό πως η Google θέλει να αντικαταστήσει κάθε επάγγελμα με τεχνητή νοημοσύνη και αυτοματισμούς, αλλά πρέπει να υπάρχουν και όρια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Έτσι και δεν πέσει “ξύλο” αυτοί μυαλό δεν βάζουν.
    Εμείς έχουμε τα λεφτά νομίζουν, εμεις κάνουμε κουμάντο πιστεύουν.
    Αμ δε, αν ξυπνήσει ο κόσμος (λέμε τώρα…..), θα σου πω πως θα είναι, αλλά δυστυχώς πρέπει να φτάσει στο όριο της πείνας Γιά να ξυπνήσει.
    Εκεί οδεύουμε ούτως ή άλλως, σε λίγο θα δούμε τις εξελίξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.