Φαίνεται ότι έχουμε απόλυτο δίκιο που λέμε “cheese” όταν θέλουμε να χαμογελάσουμε. Μια μεγάλη γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι όσοι έχουν καλύτερη ψυχική ευεξία τείνουν να ζουν περισσότερο και υγιέστερα – και ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως το να τρως περισσότερο τυρί, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ερευνητές στην Κίνα δεν ανέλυσαν τα γονίδια εκατομμυρίων Ευρωπαίων μόνο για να αποδείξουν ότι η gouda είναι καλή για σένα, αλλά αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εξάλλου, ποιος δεν θέλει να ακούσει ότι το να τρως περισσότερο τυρί θα σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο και υγιέστερα; – Αν δεν σου αρέσει το τυρί, απλά κλείσε το άρθρο.

Ωστόσο, τα ευρήματα δεν περιορίζονται μόνο σε τρόφιμα που σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενος. Παλαιότερες παρατηρητικές μελέτες είχαν δείξει ότι η ευτυχία μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση περισσότερο ακόμα και από το κάπνισμα. Όμως αυτές οι μελέτες είναι συσχετισμοί που μπορεί να επηρεάζονται από άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Η τρέχουσα μελέτη είναι διαφορετική. Χρησιμοποιεί μια αναλυτική μέθοδο γνωστή ως Μεντελική Τυχαιοποίηση, που είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν τα γονίδια μας και οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα υγείας. Είναι μία από τις λίγες μεθόδους που οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να προβλέψουν έναν πιθανό αιτιατό αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί να διεξάγουν κλινική δοκιμή.

Σε οκτώ διαφορετικές ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, με δείγματα που κυμαίνονται από 38.000 έως 2.4 εκατομμύρια άτομα, οι ερευνητές βρήκαν πιθανά αιτιατά στοιχεία ότι η καλύτερη ψυχική ευεξία, μετρημένη μέσω της ικανοποίησης από τη ζωή, της διάθεσης, του νευρωτισμού και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο και υγιέστερα.

Εξετάζοντας 33 άτομα από τις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, ομάδα ερευνητών διερεύνησε ποιοι ενδιάμεσοι παράγοντες μπορεί να προκαλούν τη σύνδεση μεταξύ ψυχικής ευεξίας και υγιούς γήρανσης, όπως επιλογές τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, ατομικές συμπεριφορές, όπως η χρήση φαρμάκων, φυσικές παραμέτρους, όπως η μυϊκή μάζα, και ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Εδώ μπαίνει το τυρί στο παιχνίδι. Από τους 33 συμμετέχοντες, όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερο τυρί και φρούτα είχαν υψηλότερες βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας. Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερου τυριού είχε 3.67% θετική επίδραση στην αυτοεκτίμηση της υγείας τους και στη διάρκεια ζωής τους. Για να το θέσουμε σε προοπτική, το κάπνισμα είχε 4.56% αρνητική επίδραση στους παράγοντες υγιούς γήρανσης, και η κατανάλωση φρούτων είχε 1.96% θετική επίδραση. Ενδιαφέρον είναι ότι ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης ήταν ο παράγοντας τρόπου ζωής με τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στους παράγοντες υγιούς γήρανσης: επίδραση 7.39%.

Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο, και καμία μελέτη δεν μπορεί να εξετάσει κάθε πιθανή μεταβλητή που μπορεί να έχει επιρροή. Παρ’ όλα αυτά, οι συγγραφείς της τρέχουσας έρευνας υποστηρίζουν ότι η μελέτη τους είναι “λεπτομερής και εξαντλητική” στην εξέταση πιθανών επιρροών, τουλάχιστον μεταξύ των ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής.

Ανακαλύφθηκε νέος τρόπος επιβράδυνσης της γήρανσης

Περαιτέρω έρευνα θα χρειαστεί για να διερευνηθεί γιατί η κατανάλωση τυριού μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επιρροή στην υγιή γήρανση, σε σύγκριση με την κατανάλωση φρούτων. Ενώ οι τροφές με υψηλά λιπαρά συχνά θεωρούνται κακές για την ανθρώπινη υγεία, μελέτες υποδεικνύουν ότι με μέτρο, η κατανάλωση γαλακτοκομικών λιπαρών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και συνολικής θνησιμότητας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, όπως το παγωτό, συνδέονται με χειρότερη ψυχική υγεία, αλλά ορισμένα είδη τυριού μπορεί να είναι διαφορετικά όταν καταναλώνονται σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Σε πρόσφατη μελέτη στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη κατανάλωση τυριού συνδέθηκε με καλύτερη γνωστική λειτουργία, και άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι το τυρί μπορεί να ενεργοποιεί τις ντοπαμινικές οδούς του εγκεφάλου, οδηγώντας σε αισθήματα ευχαρίστησης. Από αυτές τις αρχικές μελέτες, φαίνεται ότι το τυρί μπορεί να είναι καλό για το μυαλό και το σώμα σου. Αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο και υγιέστερα, ίσως θα μπορούσες να δοκιμάσεις να προσθέσεις λίγη παρμεζάνα στα ζυμαρικά σου, που και που.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.