Αν ανήκεις σε αυτούς που χρησιμοποιούν δακτυλικό αποτύπωμα για την ασφάλεια του κινητού τους, ξέρεις πόσο εκνευριστικό είναι όταν το κινητό δεν ξεκλειδώνει με την πρώτη προσπάθεια. Σε μια άτυχη στιγμή, το τηλέφωνο μπορεί να μην αναγνωρίσει το δακτυλικό σου αποτύπωμα ούτε με τη δεύτερη ούτε με την τρίτη προσπάθεια. Το πρόβλημα αυτό έχει γίνει πιο έντονο με την καθιέρωση των σαρωτών δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, οδηγώντας πολλούς να χάνουν αυθόρμητες φωτογραφίες ή επείγουσες κλήσεις. Ευτυχώς, φαίνεται ότι η Google εργάζεται για τη βελτίωση όλων των τύπων βιομετρικής ταυτοποίησης σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος.

Σύμφωνα με την αναφορά του Mishaal Rahman για το Android Authority, το πλαίσιο του Android 15 φαίνεται να υποδηλώνει ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος θα μπορεί να αναγνωρίζει πότε τα μοντέλα ταυτοποίησης προσώπου ή δακτυλικού αποτυπώματος δεν λειτουργούν βέλτιστα, οδηγώντας στη διαγραφή τους. Όταν ενεργοποιείται αυτή η αυτόματη λειτουργία, θα σου ζητηθεί να ξανακαταχωρήσεις τα βιομετρικά σου μοντέλα. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένα περιττό επιπλέον βήμα, η ιδέα είναι να μειωθούν οι αποτυχημένες αναγνωρίσεις στο μέλλον.

Προς το παρόν, είναι ακόμη δυνατό να ξανακαταχωρήσεις τα βιομετρικά σου στοιχεία στις ρυθμίσεις ασφαλείας του τηλεφώνου. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιο μοντέλο μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα, ειδικά αν έχεις δυσκολία με την αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος. Αυτή η νέα δυνατότητα όχι μόνο θα σε ενημερώνει ποια μοντέλα είναι προβληματικά, αλλά θα τα διαγράφει αυτόματα για σένα — δεν χρειάζεται να κάνεις δοκιμές με τη μέθοδο της εξάλειψης. Η λειτουργία βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική φάση και δεν είναι σαφές αν θα συμπεριληφθεί στην τελική έκδοση του Android 15.

Η αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος για την ασφάλεια του τηλεφώνου έχει υπάρξει κάπως αναξιόπιστη στα Android κινητά για αρκετό καιρό, αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει. Πολλές συσκευές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οπτικούς σαρωτές για την αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, που είναι μια παλαιότερη τεχνολογία επιρρεπής σε ανακριβείς αναγνώσεις — η υγρασία ή η βρωμιά μπορεί να εμποδίσει το ξεκλείδωμα.

Στις μέρες μας, περισσότεροι κατασκευαστές χρησιμοποιούν υπερηχητικούς σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι οποίοι σχεδιάζονται να χωράνε άνετα κάτω από την οθόνη του τηλεφώνου. Εκπέμπουν υπερηχητικούς παλμούς, οι οποίοι ανακλώνται από το δάχτυλο και επιστρέφουν στον αισθητήρα. Αν ο αισθητήρας διαπιστώσει ότι το δακτυλικό σου αποτύπωμα ταιριάζει, η συσκευή ξεκλειδώνεται. Επιπλέον, αυτή η τεχνολογία δεν δυσλειτουργεί λόγω βρωμιάς ή υγρασίας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.