Τελευταία αρκετές ομάδες επιστημόνων έχουν εστιάσει στο ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στην Αφροδίτη και συγκεκριμένα στα σύννεφά της. Τα σύνεφα θειικού οξέος έχει πιθανότητες να είναι ένα καλό καταφύγιο ζωής σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες.

Μάλιστα η νέα μελέτη δείχνει προς την δημιουργία νέου επιστημονικού κλάδου, την Αστροβιολογία.

«Η αναζήτηση ενδείξεων ζωής πέρα από τη Γη αποτελεί κίνητρο για τη σύγχρονη πλανητική εξερεύνηση, αλλά η ζωή σε άλλους πλανήτες δεν χρειάζεται να έχει την ίδια βιοχημεία με τη δική μας εδώ στη Γη», δήλωσε ο Janusz Pętkowski, συνεργάτης ερευνητής του ΜΙΤ. «Η ζωή χρειάζεται κάποιο είδος υγρού μέσου για να αναπτυχθεί, αλλά είναι απαραίτητο αυτό να είναι πάντα το νερό;»

Τα αμινοξέα είναι εντυπωσιακά σταθερά

Ένα σημαντικό εύρημα της νέας μελέτης, είναι ότι τα αμινοξέα παραμένουν σταθερά στο συμπυκνωμένο θειικό οξύ. Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για τους αστροβιολόγους, καθώς τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Η μελέτη εφαμνίζεται στην συλλογή ερευνητικών papers, “Venues: του περιοδικού Astrobiology.

Η Αφροδίτη συχνά αποκαλείται το αδερφάκι της Γης, καθώς διαθέτει και αυτή σύννεφα, αλλά και αρκετές ομοιότητες με τον πλανήτη μας, παρά την καυτή της επιφάνεια. Τα σύννεφα της έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε θειικό οξύ, που είναι ότι πρέπει για την ανάπτυξη μικροβίων.

Επιστήμονες βρήκαν το τεραστιο δόντι του μεγαλύτερου φονιά των ωκεανών

“Αυτά τα ευρήματα διευρύνουν σημαντικά το εύρος βιολογικά σχετικών μορίων που θα μπορούσαν να είναι συστατικά μιας βιοχημείας με βάση έναν συμπυκνωμένο διαλύτη θειικού οξέος”, ο Pętkowski και οι ερευνητικοί του συνάδελφοι δηλώνουν στο paper, το οποίο ονομάζεται “σταθερότητα 20 βιογενών αμινοξέων σε συμπυκνωμένο θειικό Οξύ: Επιπτώσεις για την διαβίωση στα σύννεφα της Αφροδίτης.”.

Διαλύτης Ζωής

Ο Pętkowski δείχνει και άλλους πιθανούς υγρούς διαλύτες στην επιφάνεια, στο υπέδαφος ή στα σύννεφα πλανητών και φεγγαριών.

“Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη βασική χημεία που συμβαίνει σε τέτοιους πιθανούς εναλλακτικούς διαλύτες για τη ζωή, για να εκτιμήσουμε εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί σύνθετη οργανική χημεία σε αυτούς, να είναι σταθερή και διαλυτή. Στη Γη, το νερό είναι ένα κυρίαρχο υγρό, αλλά άλλοι υγροί διαλύτες είναι επίσης παρόντες στο ηλιακό μας σύστημα», είπε στο Space.com.

Ο Pętkowski θέλει να συνεχίσει την έρευνα για ζωή σε όαλλους πλανήτες, βιοσήματα αερίων και την θεωρητική βιοχημεία. Ο βασικός στόχος της έρευνας του είναι η δημιουργία καθολικών νόμων βιολογίας, ώστε να προχωρήσει σε προσομειώσεις “χημειοπληροφορικής” για τον σχεδιασμό μελλοντικών εργαστηριακών πειραμάτων.

Ο ομάδα του δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πυκνό θειικό οξύ, σαν πιθανό διαλύτη για την ζωή. Τα σύννεφα της Αφροδίτης είναι γεμάτα απο σταγονίδια συμπυκνωμένου θειικού οξέος, με τις συγκεντρώσεις να κυμαίνονται από 81% μέχρι 98% και το υπόλοιπο να ειναι νερό. Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει μεταφορά οργανικών ουσιών, από τους μετεωρίτες που πέφτουν στον πλανήτη.

Πρωτοβουλία Morning Star

Τα σύννεφα της Αφροδίτης μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύ επιθετικό διαλύτη. Θα μπορούσαν όμως να δημιουργηθούν οι προύποθέσεις για την δημιουργία εξωγήινης βιοχημείας;

«Αν ναι, τότε φυσικά μια τέτοια μορφή ζωής θα ήταν θεμελιωδώς διαφορετική από τη ζωή στη Γη», δήλωσε ο Pętkowski.

Ο Pętkowski και η ομάδαδου θέλουν να μελετήσουν την οργανική χημεία σε πυκνό θειικό οξύ, για να δούν αν οι αντιδράσεις που δημιουργούν ζωή μπορούν να συμβούν στα σύννεφα της Αφροδίτης, τα οποία βρίσκονται σε ύψος 48-64 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της.

Η έρεθνα του Pętkowski θα πιθανότατα θα δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες στις μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη. Αυτές οι αποστολές περιλαμβάνουν την Αποστολή Venus Life Finder (τώρα ονομάζεται η αποστολή Rocket Lab Mission to Venus), η οποία έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί σαν μέρος ενός πυραύλου Rocket Lab Electron στις αρχές 2025 και τα επόμενα προγράμματα από την πρωτοβουλία Morning Star Missions to Venus με επικεφαλής την αστροφυσική και πλανητολόγο του MIT Sara Seager.

Ο Pętkowski είναι αναπληρωτής διευθύνων ερευνητής στη μελέτη Venus Life Finder Mission Concept Study. Ο σκοπός της μελέτης είναι η αναζήτηση για την ύπαρξη οργανικού υλικού μέσα στα σωματίδια του στρώματος σύννεφων ως συνάρτηση του υψομέτρου.

Σε προηγούμενες εργασίες, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι και άλλα βασικά για τη ζωή μόρια – όπως οι βάσεις των νουκλεϊκών οξέων – παραμένουν σε σταθερή κατάσταση μέσα σε πυκνό θειικό οξύ, «προωθώντας την ιδέα ότι το περιβάλλον της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης μπορεί να είναι σε θέση να υποστηρίξει πολύπλοκες χημικές ουσίες που απαιτούνται για τη ζωή», πρόσθεσε ο Pętkowski.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.