Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η Google ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την επιχειρηματική της συνεργασία με την Huawei. Και λίγο μετά τις ανακοινώσεις αυτές, ακολούθησαν και άλλες εταιρείες, όπως η Qualcomm, η Intel, η Microsoft και η ARM. Πως όμως αυτή η κίνηση θα επηρεάσει το Android σαν σύνολο; Πολλοί θα διατυπώσουν την άποψη ότι δεν κατέχω ένα Huawei smartphone, δεν έχω σχέδια να αγοράσω ένα και επομένως δεν θα με επηρεάσει κάτι τέτοιο.  Στη πράξη όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.  To ban της Huawei μας επηρεάζει όλους και αν μείνει, θα επηρεάσει σημαντικά τον κόσμο του Android.

Όταν η Google ανακοίνωσε το ban της Huawei, εύκολα κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι η Huawei έμπλεξε για τα καλά. Εξάλλου, η Google δεν κάνει αρκετά χρήματα από τη Κίνα, από τη στιγμή που τα Google προϊόντα δεν υπάρχουν σε αυτήν την αγορά. Ωστόσο, η Google έχει πολλά χρήματα επενδυμένα στη Κίνα, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης που αφορά την έρευνα πάνω στην AI. Το  Project Dragonfly, το φιλόδοξο σχέδιο της Google που τελικά μπήκε στο ράφι,  είχε σαν στόχο να φέρει την αναζήτηση πίσω στη Κίνα και αποτελεί ένδειξη ότι η Google έχει βλέψεις για αυτή την αγορά.  Μετά από το εν λόγω ban, είναι ασφαλές να στοιχηματίσουμε ότι η Google δεν θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη στη Κίνα.

Η Intel, Qualcomm, Broadcom, Microsoft και άλλες αμερικανικές εταιρείες, όλες έχουν στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Huawei. Το ban της HUawei σημαίνει ότι πλέον το ρευστό σταματά. Πρόσφατα μάθαμε ότι και η ARM σταματά κάθε επιχειρηματικό deal με την Huawei. Αν και τα χαμένα έσοδα αυτών των εταιρειών δεν επηρεάζουν τον κόσμο του Android άμεσα, το κάνουν έμμεσα. Όταν οι ίδιοι οι πυλώνες της βιομηχανίας των smartphone συσκευών αρχίζουν να αισθάνονται την οικονομική πίεση, αυτό θα επηρεάσει τους πάντες, ξεκινώντας με το R&D. Με λιγότερα χρήματα στην έρευνα, θα έχουμε λιγότερη καινοτομία, λιγότερες διαθέσεις και υψηλότερες τιμές στα Android.

Ήδη είναι γνωστό ότι η Huawei έχει ένα Plan B, όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα του Android. Οι φήμες το θέλουν να τρέχει natively Android apps και να ετοιμάζεται τον επόμενο χρόνο. Θα είναι τόσο καλό το νέο λειτουργικό σύστημα; Πιθανόν όχι, τουλάχιστον στην αρχή. To Android έχει ιστορία 10 χρόνων, χωρίς καν να αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα της open source φύσης του. Και αν θέλεις κάποια απόδειξη για το πόσο καλό θα είναι το νέο λειτουργικό σύστημα, σκέψου το εξής, η Huawei βασιζόταν στο Android για χρόνια, επειδή αυτή τη στιγμή είναι το καλύτερο για αυτή τη δουλειά.

Αν το ban συνεχίσει να υφίσταται, η εταιρεία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στο δικό της. Δεν θα συμβεί μέσα σε μια νύχτα, αλλά το Huawei OS θα αποτελέσει εν τέλει απειλή για την κυριαρχία του Android. Ακόμη και αν στην αρχή αποτελέσει μια μικρή απειλή, αυτή θα μεγαλώνει, εξαιτίας του μεγέθους της Huawei και με τους στενούς δεσμούς που διατηρεί με την Κίνα. H Huawei και η Κίνα είναι τόσο δεμένες μεταξύ τους, που μια μάχη με την μια αναπόφευκτα θεωρείται μάχη και με την άλλη. Μπορείτε να φανταστείτε ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα διατεθεί στους σχεδόν 1.4 δισεκατομμύρια πολίτες της Κίνας; Πλέον αυτός ο πληθυσμός δεν θα χρησιμοποιεί το Android. Επιπλέον μην ξεχνάτε τι έγινε και με το Android όλα τα προηγούμενα χρόνια. Λειτουργικά συστήματα, όπως το Windows Mobile, Palm OS, Symbian, εξαφανίστηκαν, εξαιτίας της απίστευτης ταχείας υιοθέτησης του λειτουργικού της Google, κάτι που ίσως συμβεί και με το εν λόγω Huawei OS. Το Huawei OS δεν θα σκοτώσει το Android, αλλά δεν είναι εκείνος ο ανταγωνισμός που θα κάνει το Android καλύτερο.

 Η Huawei από την άλλη, είναι πολύ μεγάλη για να τα παρατήσει. Είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής παγκοσμίως και η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το androidauthority, το ban θα είναι η αρχή ενός νέου ψυχρού πολέμου. Η Κίνα, βλέπει τις ΗΠΑ σαν εχθρό. Και κάτι τέτοιο σίγουρα θα ενταθεί ακόμη περισσότερο. Τι θα συμβεί στο μέλλον δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Αλλά φαντάζει, τουλάχιστον σε εμάς, δύσκολο να τα παρατήσει μια εταιρεία του μεγέθους της Huawei.

Με πληροφορίες από androidauthority

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.