Το Bitcoin κερδίζει ταχεία δημοτικότητα και αποδοχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα χρήματα, αποτελώντας το πρώτο πλήρως λειτουργικό ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο.

Ενδεχομένως όμως να μη γνωρίζετε ότι ακόμη και πριν από το Bitcoin υπήρξαν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου ψηφιακού νομισματικού συστήματος. Αλλά όλες αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν επειδή ένα προφανές πρόβλημα με το ψηφιακό χρήμα είναι ότι οι συναλλαγές μπορούν να αντιγραφούν και να δαπανηθούν δύο φορές. 

Το bitcoin καταφέρνει να λύσει αυτό το πρόβλημα και να επιβιώσει στο πέρασμα των ετών.

Ας εξετάσουμε αυτό το παράδειγμα:

Πηγαίνετε στο Starbucks και παραγγείλετε ένα καπουτσίνο αξίας 3 ευρώ. Πληρώνετε σε μετρητά. Τώρα τα 3 ευρώ σε μετρητά βρίσκονται στη ταμειακή του Starbucks. Ό,τι και να κάνετε δε μπορείτε να ξοδέψετε τα ίδια 3 ευρώ για να αγοράσετε ένα strudel. Εκτός και αν τα κλέψετε…

Αλλά το Bitcoin είναι ψηφιακό χρήμα, όχι απτά μετρητά. Ως εκ τούτου, οι συναλλαγές Bitcoin έχουν δυνατότητα αντιγραφής και αναμετάδοσης. Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα στο ίδιο BTC να δαπανηθεί δύο φορές από τον ιδιοκτήτη του.

Στο παράδειγμα του Starbucks, πληρώσατε με μετρητά, οπότε η πληρωμή επιβεβαιώθηκε και επαληθεύτηκε αμέσως από κάποιον άλλο. Αλλά με ένα ψηφιακό νόμισμα όπως το BTC, αν λείπει αυτός ο μηχανισμός επαλήθευσης, μπορεί να οδηγήσει σε διπλές δαπάνες.

Η τεχνική του bitcoin για την αποφυγή του double spending

Το Bitcoin διαχειρίζεται το πρόβλημα των διπλών δαπανών εφαρμόζοντας έναν μηχανισμό επιβεβαίωσης και διατηρώντας ένα καθολικό λογιστικό βιβλίο (που ονομάζεται “blockchain”), παρόμοιο με το παραδοσιακό νομισματικό σύστημα μετρητών.

Το blockchain του Bitcoin διατηρεί ένα χρονολογικά καθορσιμένο ημερολόγιο συναλλαγών από την αρχή της λειτουργίας του το 2009. Κάθε 10 λεπτά, ένα μπλοκ (δηλαδή μια ομάδα συναλλαγών) προστίθεται στο ημερολόγιο. Και όλοι οι κόμβοι στο δίκτυο Bitcoin διατηρούν ένα αντίγραφο αυτού του παγκόσμιου ημερολογίου (blockchain).

Ας υποθέσουμε ότι έχετε 1 BTC που προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε δύο φορές.

Πραγματοποιήσατε τη συναλλαγή 1 BTC σε έναν έμπορο. Τώρα, υπογράφετε ξανά και στέλνετε το ίδιο 1 BTC σε μια άλλη διεύθυνση Bitcoin για να προσπαθήσετε να εξαπατήσετε τον έμπορο.

Και οι δύο συναλλαγές εμπίπτουν στην μη επιβεβαιωμένη ομάδα συναλλαγών. Αλλά μόνο η πρώτη σας συναλλαγή έλαβε επιβεβαιώσεις και επαληθεύτηκε από τους ανθρακωρύχους στο επόμενο block. Η δεύτερη συναλλαγή σας δεν μπόρεσε να πάρει αρκετές επιβεβαιώσεις επειδή οι ανθρακωρύχοι την έκριναν ως μη έγκυρη, οπότε τραβήχτηκε από το δίκτυο.

Tι γίνεται αν και οι δύο συναλλαγές λαμβάνονται ταυτόχρονα από τους ανθρακωρύχους;

Όταν οι ανθρακωρύχοι τραβούν ταυτόχρονα τις συναλλαγές από την πισίνα των συναλλαγών, τότε η όποια συναλλαγή λαμβάνει τον μέγιστο αριθμό επιβεβαιώσεων από το δίκτυο θα συμπεριληφθεί στο blockchain και η άλλη θα απορριφθεί.

Θα μπορούσατε να πείτε ότι αυτό είναι άδικο για τον έμπορο, καθώς η συναλλαγή μπορεί να αποτύχει να πάρει επιβεβαιώσεις. Ναι, συμβαίνει και αυτό. Γι ‘αυτό συνιστάται στους εμπόρους να περιμένουν τουλάχιστον 6 επιβεβαιώσεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι επιθέσεων που αξιοποιούν την όποια νοητή αδυναμία υπάρχει στο συγκεκριμένο σύστημα επαλήθευσης, όπως η επίθεση του 51% ή η λεγόμενη “race attack”.

Μέχρι στιγμής, στην 8χρονη ιστορία του Bitcoin, καμία τέτοια επίθεση δεν ήταν επιτυχής. Ο μηχανισμός toy Bitcoin για τη διατήρηση ενός καθολικού λογιστικού βιβλίου συναλλαγών βάσει επιβεβαιώσεων δεν έχει ακόμη εξαπατηθεί.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.