Όπως έχει διαμορφωθεί η αγορά των κινητών τηλεφώνων αυτή τη στιγμή, τρείς εταιρείες παρέα με τις πλατφόρμες τους έχουν την απόλυτη κυριαρχία. Η Apple με το iOS, η Google με το Android και η Microsoft με τα Windows Phone. Ότι έχει ξεμείνει από κει και πέρα έχει τόσο μικρό μερίδιο που δεν λαμβάνεται καν υπόψη όταν γίνονται οι διάφορες δημοσκοπήσεις.
Μη γελιέστε όμως τα ‘μικρότερα’ λογισμικά είναι και πολλά και αξιόπιστα. Άλλωστε και τα τρία μεγάλα τους ‘αδερφάκια’ όταν ξεκίνησαν δεν έμοιαζαν σε τίποτα με τη τωρινή τους μορφή.
Θα αναρωτιέστε, γιατί να υπάρχουν όλες αυτές η πλατφόρμες λογισμικού; Αφού κάνουμε τη δουλεία μας και με τις υπάρχουσες. Αυτό είναι μεγάλο λάθος! Έχουμε πει πολλές φορές ότι στη σημερινή μορφή κοινωνίας το να έχεις ανταγωνισμό σε ένα προϊόν οδηγεί τις εταιρείες να παράγουν καλύτερα, φθηνότερα αγαθά με τον καταναλωτή να είναι αυτός που θα ωφελείται.
Από τεχνολογικής μεριάς οι Techmaniacs ανά τον κόσμο, βλέποντας πως τομέας της κινητής τηλεφωνίας και ειδικά των smartphones, τρέχει με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς τη τελευταία δεκαετία, θέλει να βλέπει πάντα καινούργια πράγματα. Αυτό δεν αφορά μόνο νέες συσκευές. Θέλει καινοτομίες, νέα λειτουργικά συστήματα, πιο γρήγορους επεξεργαστές, εμφάνιση που θα ξεχωρίζει και πολλά άλλα.
Άρα ας αφήσουμε για σήμερα τα γνωστά λογισμικά των μεγάλων εταιρειών και ας δούμε αν υπάρχει χώρος στην αγορά για να μπει ένας τέταρτος διεκδικητής, μικρός ή μεγάλος.
Την τέταρτη θέση λοιπόν διεκδικούν όχι ένας, αλλά έξι λογισμικά! Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι στη τρίτη θέση κονταροχτυπιούνται τα Windows Phone 8 με το BlackBerry και ενώ η Microsoft έχει αυτή τη περίοδο μια δυναμική και ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, η Rim κρατάει ακόμα τη θέση αυτή σε καθαρούς αριθμούς πωλήσεων.
Η Rim λοιπόν με το νέο της λογισμικό BlackBerry 10, οδηγεί αυτό τον αγώνα κούρσας ανάμεσα στα λογισμικά Tizen, Firefox OS, Mobile Ubuntu, Sailfish OS, and Open webOS.
Αν και το Mobile Ubuntu δεν είναι έτοιμο για εφαρμογή ακόμα, σίγουρα μας εξιτάρει τη φαντασία στο τι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με αυτό. Είναι η ιδέα μιας φρέσκιας ιδέας ή απλά έχουμε βαρεθεί τα λογισμικά που υπάρχουν από το 2010; Βέβαια λογισμικά όπως το Mobile Ubuntu ενώ έχουν πραγματικά φρέσκο περιβάλλον χρήστη και καινοτομίες που δεν τις έχουμε δει ακόμα σε άλλη πλατφόρμα, έχουν επίσης και προβλήματα σταθερότητας που όμως είναι σίγουρο ότι θα ξεπεραστούν με τον καιρό. Ποτέ κανένα άλλωστε λογισμικό δεν είναι καλό όταν κάνει τα πρώτα του βήματα.
Για να περάσουμε τώρα στο κεντρικό μας ερώτημα, αν δηλαδή υπάρχει χώρος για τέταρτη πλατφόρμα λογισμικού, η απάντηση είναι ναι! Το Firefox OS είναι ένα τρανό παράδειγμα μιας πλατφόρμας που ‘ψάχνεται’ για να διευρύνει τους ορίζοντες του σε πολλαπλούς τομείς. Δεν εμμένει μόνο στο να φτιάξει ένα browser για το διαδίκτυο αλλά κοιτάει οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα χρήστη να μπει στο διαδίκτυο μέσω των γενικότερων εφαρμογών της.
Ένα σημαντικό μειονέκτημα που έχουν τα μικρότερα λογισμικά έναντι των τριών μεγάλων είναι ότι οι πρωτότυπες ιδέες είναι λίγες. Συνήθως ότι έχουν να δείξουν το έχουμε δει ήδη και κάπου αλλού. Ο κακεντρεχής καταναλωτής θα βιαστεί να κρίνει πως το τάδε χαρακτηριστικό είναι κλεμμένο από το λογισμικό που ο ίδιος χρησιμοποιεί. Όταν το 2008 Android 1.0 έκανε τη εμφάνιση του, η μπάρα ειδοποιήσεων ήταν κάτι το εξωπραγματικό για τον τότε μέσο χρήστη. Την επόμενη χρονιά (2009) ήταν η σειρά του web OS να προσθέσει κάτι καινοτόμο. Μπορούσατε να έχετε ενσωματωμένες επαφές που άνηκαν σε διαφορετικούς λογαριασμούς (όπως Gmail, Facebook, Microsoft Exchange). Το 2010 η Microsoft, στα Windows Phone 7, προσέφερε κοινωνικά hubs ενσωματωμένα μέσα στο λειτουργικό της σύστημα και όχι μέσω κάποιας εφαρμογής. Εν έτη 2013 λοιπόν αυτές οι λειτουργίες θεωρούνται αυτονόητες και δε νομίζω να είναι κάποιος από σας που να μην ήθελε να έχει κάποια χαρακτηριστικά από το λογισμικό του ‘αντιπάλου’ και στη δική του συσκευή. Εδώ εφαρμόζεται αυτό που λέμε ότι ο ανταγωνισμός πάει μπροστά τη τεχνολογία και όχι πίσω.
Το βασικότερο πρόβλημα στα μικρότερα λογισμικά εμφανίζεται στην υποστήριξη. Ακόμα και αν έχεις ένα λογισμικό σταθερό και όμορφο θα πρέπει να το υποστηρίξεις με αναβαθμίσεις, εφαρμογές και ότι άλλο χρειαστεί. Πλατφόρμες όπως το BlackBerry 10 και το Sailfish, σας προσφέρουν τη δυνατότητα να μπορείτε να τρέξετε Android εφαρμογές (για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις 700000 εφαρμογές που τους χωρίζουν) αλλά αυτό είναι στη καλύτερη περίπτωση ένα ημίμετρο και πότε δε θα γίνουν τόσο καλές όσο με το να τις τρέχατε σε συσκευή με λειτουργικό Android. Έτσι μικρότερες εταιρείες προσφέρουν στους προγραμματιστές το δικό τους SDK (software development kit) για να κάνουν τις εφαρμογές τους μοναδικές. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα γίνει και πραγματικότητα! Δεν είναι πολλοί προγραμματιστές που θα επενδύσουν το χρόνο τους στο να δημιουργήσουν εφαρμογές σε ένα ‘τελειωμένο’ λειτουργικό.
Απαντήσαμε λοιπόν στο κεντρικό μας ερώτημα. Χώρος για τέταρτο λογισμικό υπάρχει και με το παραπάνω. Κατά τη ταπεινή μου γνώμη υπάρχει χώρος για πέμπτο ακόμα και για έκτο λογισμικό. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι να μπεις στο παιχνίδι των G4 (Android, iOS, Windows phone, BlackBerry 10) αλλά και να μπορέσεις να διατηρήσεις τη θέση σου εκεί. Η εταιρεία που θέλει να μπει στην αρένα και να μονομαχήσει με τα μεγαθήρια θα πρέπει να έχει καινοτόμες ιδέες, έξυπνους προγραμματιστές, υπομονή, ταλέντο και φυσικά όχι το σκεπτικό του να βγάλει γρήγορο κέρδος εις βάρους του καταναλωτή.
Λογισμικά είστε έτοιμα; FIGHT!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.