Passwords, μια λέξη η οποία μας απασχολεί συνεχώς στη καθημερινή μας διαδικτυακή ζωή και διασφαλίζει τους λογαριασμούς μας, ωστόσο όμως είναι και η αχίλλειος πτέρνα. H πραγματικότητα είναι ότι έχουμε πληθώρα έξυπνων εφαρμογών για τη δημιουργία μοναδικών κωδικών στις συσκευές μας.

what3words

Γνώριζες όμως ότι υπάρχει, μια νέα υπηρεσία χαρτογράφησης που ονομάζεται what3wods και δεν έχει καμία σχέση με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης; Αλλά μπορεί όμως να βελτιώσει σημαντικά τα passwords, όσο εμείς περιμένουμε οι εταιρείες να κάνουν το επόμενο βήμα για την πλήρη εξάλειψή τους.

Το What3words δεν είναι σίγουρα ένας αντικαταστάτης του 1Password. Και δεν είναι μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων που μπορεί να εξαλείψει τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καν καμία σχέση με ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

Είναι ένα σύστημα χαρτογράφησης που μπορεί να ανταγωνιστεί τους χάρτες της Google και να προσφέρει ακόμη πιο ακριβή δεδομένα θέσης και πλοήγησης από τη Google. Αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το The Conversation, η υποκείμενη τεχνολογία μπορεί να σας ανοίξει τα μάτια όταν πρόκειται για ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

Αντί να χρησιμοποιεί διευθύνσεις που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να είναι ανακριβείς, η εταιρεία χώρισε ολόκληρη την επιφάνεια της Γης σε τετράγωνα 3 επί 3 μέτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε μια επιφάνεια 9 τετραγωνικών μέτρων.

Τώρα, κάθε περιοχή αποκτά μια μοναδική τοποθεσία που ορίζεται από τρεις τυχαίες λέξεις. Για παράδειγμα, το “release.audio.carrots” είναι η διεύθυνση της κορυφής του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι της Γαλλίας.  Το “release.audio.carrots” ορίζει μόνο μια επιφάνεια 9 τετραγωνικών μέτρων. Και, τεχνικά, είναι η επιφάνεια κάτω από την κορυφή του πύργου.

Αν η πρωτοβουλία ακούγεται οικεία, αυτό συμβαίνει επειδή η Google χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία για να χαρτογραφήσει τον κόσμο στο Google Maps χρησιμοποιώντας γράμματα και αριθμούς. Ωστόσο, οι λέξεις είναι πολύ πιο εύκολο να τις θυμάστε από τα γράμματα και τους αριθμούς.

Κάθε διεύθυνση αντιπροσωπεύεται από τρεις λέξεις που είναι τοποθετημένες σε μια συγκεκριμένη σειρά. Για παράδειγμα, το “bears.beets.battlestar” θα μπορούσε να είναι ένας ένας απλός κωδικός πρόσβασης που ορίζετε σε έναν λογαριασμό streaming που χρησιμοποιείτε .

Εφόσον θυμάστε τις τρεις λέξεις που έχετε επιλέξει και την ακριβή σειρά τους, θα έχετε πάντα ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό σας.  Το πρόβλημα με τους κωδικούς πρόσβασης δεν είναι μόνο η ισχύς αυτών. Είναι και το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι επαναχρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς διαδικτυακούς λογαριασμούς. Μια και μόνο παραβίαση αρκεί για τους κυβερνοεγκληματίες να επιχειρήσουν τον ίδιο συνδυασμό ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης για πλήθος διαδικτυακών υπηρεσιών.

Αντί, δηλαδή, για κωδικό πρόσβασης, θα μπορούσατε να συνδέσετε συγκεκριμένες διευθύνσεις what3words με συγκεκριμένους λογαριασμούς στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, η διεύθυνση του Πύργου του Άιφελ μπορεί να συσχετιστεί με έναν ιστότοπο ή μια υπηρεσία που σχετίζεται με ταξίδια.

Αυτές οι τρεις λέξεις μπορεί να είναι μια δημόσια διεύθυνση, αλλά κανείς δεν ξέρει ότι χρησιμοποιείτε μία από αυτές ως κωδικό πρόσβασης. Ακόμα κι αν το ήξεραν, δεν θα ήξεραν ότι το χρησιμοποιείτε για το Netflix ή το Facebook για παράδειγμα. Ή ποιο όνομα χρήστη λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο κωδικό πρόσβασης τύπου what3words.

Άλλωστε, μπορείτε να εξατομικεύσετε περαιτέρω τους ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που εμπνέεστε από το what3words με σύμβολα, ή ακόμη και να τους χρησιμοποιήσετε με αντίστροφη σειρά.

Το βρίσκεις εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.