Στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος, καθώς οι δορυφόροι και τα διαστημικά σκουπίδια επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τις τροχιακές περιοχές γύρω από τη Γη, οι επιστήμονες αναζητούν ενεργά καινοτόμες λύσεις για τον μετριασμό του αυξανόμενου προβλήματος. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης παρουσίασε μια πρωτοποριακή προσέγγιση, έναν πυραυλοκινητήρα που καταναλώνει / αξιοποιεί το ίδιο του το σώμα ως πρόσθετη πηγή καυσίμου.

Το επίτευγμα, που παρουσιάστηκε στο SciTech Forum του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυπηγικής και Αστροναυπηγικής, ενσωματώνεται στον Ouroboros-3, που πήρε εύστοχα το όνομά του από το αρχαίο αιγυπτιακό σύμβολο ενός φιδιού που καταναλώνει την ίδια του την ουρά. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς πυραύλους που συμβάλλουν στα διαστημικά σκουπίδια εκτοξεύοντας ξεχωριστά στάδια, ο Ouroboros-3 ελαχιστοποιεί το αποτύπωμά του, καίγοντας τη δομή του κατά τη διάρκεια μιας προσομοιωμένης εκτόξευσης και αφήνοντας ελάχιστα ίχνη μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή του.

Ο Ouroboros-3, ο οποίος κινείται με κύριο προωθητικό μέσο αέριο οξυγόνο και υγρό προπάνιο, διαθέτει ένα περίβλημα από πλαστικό σωλήνα πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας. Αυτό το περίβλημα συμβάλλει στην πρόωση καθώς καίγεται μαζί με τον πύραυλο, μοιάζοντας με φλόγα κηροπήγιου που καταναλώνει το κερί. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ο Ouroboros-3 θα μπορούσε να κάψει ένα σημαντικό μέρος της δομικής του μάζας ως προωθητικό υλικό, παρουσιάζοντας πιθανά οφέλη για μελλοντικά σχέδια πυραύλων.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής Patrick Harkness, τόνισε τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, δηλώνοντας: “Αν μπορούσαμε να καταστήσουμε τουλάχιστον μέρος αυτής της μάζας διαθέσιμο ως φορτίο, θα ήταν μια συναρπαστική προοπτική για μελλοντικά σχέδια πυραύλων”. Η ομάδα επέδειξε επίσης τη δυνατότητα ελέγχου της καύσης του πυραύλου που καταναλώνει τον εαυτό του, επιτρέποντας χαρακτηριστικά όπως η επανεκκίνηση, ο παλμός σε ένα μοτίβο on/off, ή η μείωση απόδοσης.

Πυραυλοκινητήρας που λειτουργεί με κοπριά αγελάδας (βίντεο)

Αν και βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι ερευνητές οραματίζονται την κλιμάκωση μελλοντικών εκδόσεων του Ouroboros-3 για την υποστήριξη της μεταφοράς φορτίων, όπως νανοδορυφόροι, σε τροχιά χωρίς να επιδεινώνεται το ζήτημα της μόλυνσης του διαστήματος. Με τη δυνατότητα να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στα σημερινά σχέδια πυραύλων που είναι δαπανηρά και συμβάλλουν στη δημιουργία τροχιακών σκουπιδιών, οι πύραυλοι που καταναλώνουν τον εαυτό τους αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη οδό για το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.