Η εξερεύνηση των αχανών εκτάσεων του διαστήματος συνοδεύεται από μοναδικές προκλήσεις και πρόσφατη έρευνα έριξε φως σε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο γνωστό ως “διαστημική αναιμία”. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες πεποιθήσεις που την απέδιδαν σε βραχυπρόθεσμες αντισταθμίσεις για τις αλλαγές των υγρών στη μικροβαρύτητα, μια πρωτοποριακή μελέτη αποκαλύπτει έναν πιο παρατεταμένο και καταστροφικό μηχανισμό.

Κατά τη διάρκεια μιας εξάμηνης διαστημικής αποστολής, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός καταστρέφει περίπου 54% περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες. Η αποκάλυψη αυτή αμφισβητεί τις προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με τα αίτια της διαστημικής αναιμίας, οι οποίες συνδέονταν με αντισταθμιστικούς μηχανισμούς για τις μεταβολές των υγρών στη μικροβαρύτητα.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε 14 αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), χρησιμοποίησε εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα σιδήρου και εξετάσεις αναπνοής με βάση το μονοξείδιο του άνθρακα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι αστροναύτες σε τροχιά καταστρέφουν περίπου 3 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια ανά δευτερόλεπτο, σε σύγκριση με τα 2 εκατομμύρια που καταστρέφονται ανά δευτερόλεπτο ενώ βρίσκονται στη Γη.

Διαστημική αναιμία μπορεί να προκαλέσει μία και μόνο εκτόξευση από τη Γη σε τροχιά

Σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι η απώλεια ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να συνδέεται με την αντιστάθμιση της μείωσης του όγκου του αίματος, η μελέτη δείχνει ότι η απώλεια ερυθρών αιμοσφαιρίων συνεχίζεται αμείωτη καθόλη τη διάρκεια της διαστημικής αποστολής. Ακόμη και μετά από 120 ημέρες, όταν όλα τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σώματος ενός αστροναύτη δημιουργήθηκαν στο διάστημα, ο ρυθμός απώλειας ερυθρών αιμοσφαιρίων παρέμεινε σταθερός, οδηγώντας στη διαστημική αναιμία.

Οι συνέπειες της διαστημικής αναιμίας γίνονται εμφανείς κατά την επιστροφή των αστροναυτών στη Γη. Πέντε από τους 13 αστροναύτες παρουσίασαν κλινικά διαγνώσιμα επίπεδα αναιμίας, τα οποία υποχώρησαν μέσα σε τρεις έως τέσσερις μήνες. Ωστόσο, ακόμη και ένα χρόνο μετά την επιστροφή, το σώμα τους συνέχισε να καταστρέφει 30 τοις εκατό περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από τα επίπεδα πριν από τη διαστημική πτήση.

Αν και η μελέτη δεν μέτρησε την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη προσαρμογής της διατροφής των αστροναυτών. Η αυξημένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο διάστημα θα μπορούσε να ασκήσει πρόσθετη πίεση στη λειτουργία του μυελού των οστών, διακινδυνεύοντας ενδεχομένως βλάβες στην καρδιά, τους πνεύμονες, τα οστά, τον εγκέφαλο και τα μυϊκά συστήματα κατά την επιστροφή στη Γη.

Καθώς συνεχίζουμε να διευρύνουμε τα όρια της εξερεύνησης του διαστήματος, η κατανόηση και η αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της διαστημικής αναιμίας θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των αστροναυτών κατά τη διάρκεια και μετά τις αποστολές τους.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.