Το Doom είναι ένα παιχνίδι που πραγματικά πιστεύαμε πως έχει τρέξει παντού. Το έχουμε δει να τρέχει σε κάθε λογής συσκευές και πιστεύαμε πως τα έχουμε δει όλα. Όταν λέμε πως τρέχει στα πάντα, το εννούμε, καθώς το έχουμε δει να τρέχει μέχρι και σε ψηφιακό τεστ εγκυμοσύνης! Η πραγματικότητα όμως μας διαψεύδει, καθώς το παιχνίδι του 1993 έτρεξε τώρα και σε κύτταρα E.Coli!

Ναι, καλά διάβασες. Μία υποψήδια διδάκτορας του MIT με το όνομα Lauren “Ren” Ramlan δημοσίευσε ένα βίντεο του Doom να τρέχει σε κύτταρα. Η ίδια παραδέχεται πως το κατόρθωμά της ήταν κάτι που δεν μπορούσε να φανταστεί καν και όπως βλέπουμε στο βίντεο, τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία!

Η ίδια ήταν πάντα της κουλτούρας “Doom runs on Everything”, καθώς είχε δει το παιχνίδι να τρέχει σε παλιά κινητά, σε ψυγεία, μέχρι και στην οθόνη εκτυπωτών. Κυριολεκτικά το έχουμε δει να τρέχει μέχρι και σε συσκευές με μόνο ένα πλήκτρο. Ωστόσο το να τρέξει σε κύτταρα, είναι κάτι εντελώς πρωτοποριακό και ξεχωριστό, έτσι δεν είναι;

Μπορείτε να δείτε το βίντεο μέσα στο άρθρο για να εντυπωσιαστείτε όσο και εμείς με το κατόρθωμα της Ramlan. Έχουμε δει ξανά επιστήμονες να ασχολούνται με το Doom. To 2006 ένας Βρετανός ερευνητής κατάφερε να τρέξει το εμβληματικό παιχνίδι σε μια οθόνη παλμογράφου, κάτι που ήταν η έναρξη του meme DROE (Doom Runs On Everything).

Όπως και να έχει, το να τρέχει παιχνίδι σε κύτταρα E.coli είναι τεράστιο κατόρθωμα. Η Ramlan λέει πως τα κατάφερε με την χρήση παλαιότερων ερευνών, που έκαναν εγκεφαλικά κύτταρα να παίζουν Pong. Χρησιμοποιώντας ό,τι έχουν ήδη καταφέρει οι επιστήμονες, η Ramlan μπόρεσε να κάνει μεμονωμένα κύτταρα σε μια συστοιχία να λειτουργούν ως μεμονωμένα pixel, φωτίζοντας το μοτίβο των πλαισίων του Doom χρησιμοποιώντας μια φθορίζουσα πρωτεΐνη.

Στην συνέχεια η Ramlan συνδύασε αυτό της το επίτευγμα με ένα γενετικό σύστημα που εκτελεί κώδικα Python, επιτρέποντας στα κύτταρα να φωτίσουν, ώστε να εμφανιστεί το Doom. Συνολικά χρειάστηκαν 70 λεπτά για να φωτίσουν τα κύτταρα και άλλα 8 για να επιστρέψουν σε κενή θέση.

NASA: Για πρώτη φορά λαμβάνει φωτογραφία ποταμού του Άρη

Αν σκοπεύετε να παίξετε Doom κύτταρα E.coli, θα χρειαστέιτε περίπου 600 χρόνια, λέει η Ramlan, με βάση τα αποτελέσματα που κατάφερε η φοιτήτρια του MIT.

Και τώρα το μεγάλο ερώτημα, σε ποια κατηγορία να βάλουμε το άρθρο; Στο Science, στο Tech ή στο Gaming; Ας το βάλω σε όλα για να είμαι σίγουρος!

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.