Το SOS είναι ίσως το πιο αναγνωρισμένο σήμα στον κόσμο, όμως η μεγαλύτερη μερίδα του κοινοί πιστεύει πως σημαίνει Save Our Souls ή Save Our Ship. Μάλιστα και εγώ το πίστευα μέχρι πρόσφατα, καθώς είναι ένας όρος βαθιά ριζωμένος στο μυαλό μας. Μάλιστα αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο για να σταλεί μέσω κώδικα Μορς.

Στον κώδικα Μορς είναι το …—…, που συντίθεται  από το αλφάβητο του κώδικα και είναι τρομερά εύκολο να κατανοηθεί από το κοινό, για πάνω από 100 χρόνια. Μάλιστα, το SOS με την μορφή του σε κώδικα Μορς., μπορεί να σταλεί με διάφορα μέσα, τεχνολογικά ή μη. Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φως, αναβοσβήνοντάς το στο μοτίβο του κώδικα Μορς. Μπορείτε να στείλετε μήνυμα σε κώδικα Μορς απλά ανοιγοκλείνοντας τα μάτια σας. Αυτό είχε κάνει άλλωστε ο Jeremiah Denton Jr, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια του ώστε να σχηματίσει την λέξη TORTURE (Βασανιστήρια) σε βίντεο που δημοσιεύθηκε όταν τον έπιασαν αιχμάλωτο κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο κώδικας εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 1908 όταν η Διεθνής Σύμβαση Ραδιοτηλεγράφου ψήφισε μια πρόταση που πρότεινε ότι «τα πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο θα χρησιμοποιούν το ακόλουθο σήμα: . . . – – – . . . επαναλαμβάνεται σε σύντομα διαστήματα». Όμως τι σημαίνει, αν όχι «Save Our Souls» ή «Save Our Ship»;

Η απάντηση είναι απίστευτα απλή. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Στην πραγματικότητα δεν ήταν κάποιο αρκτικόλεξο όταν προτάθηκε. Γιατί όμως επέλεγαν αυτά τα γράμματα; Εδώ η απάντηση είναι εξοργιστικά απλή, αφού το SOS ή …—… στον κώδικα Μορςe είναι τρομερά απλός κώδικας για να στείλει κάποιος μήνυμα κινδύνου. Είναι σοφό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το μήνυμα που θα σταλεί να είναι όσο πιο απλό γίνεται και εύκολο να θυμόμαστε, όπως επίσης και εύκολο να ερμηνευτεί από την άλλη πλευρά.

Mors Code SOS

Αν βάλουμε τον εαυτό μας σε μια επικίνδυνη και αγχωτική κατάσταση, θα μπορούσαμε να στείλουμε κάτι πιο σύνθετο; Είναι ακριβώς για τον ίδιο λόγο για τον οποίο έχουμε το 100 για άμεση δράση, το 199 για πυροσβεστική και το 166 για ασθενοφόρο.

Όμως γιατί ο κόσμος, πάνω από 100 χρόνια μετά, πιστεύει πως το SOS σημαίνει Save Our Souls ή Save Our Ship;

Επιτέλους, καλά νέα για το Voyager 1

Πρόκειται για ένα πολύ καλό παράδειγμα “backronym”, που είναι όταν ένα αρκτικόλεξο αποδίδεται σε μια προϋπάρχουσα λέξη. Σίγουρα θα το έχετε δει σε χιουμοριστικές αναρτήσεις τύπου “BING – Because It’s Not Google” ή “FORD – Fix Or Repair Daily” ή στα ελληνικά “ΚΤΜ – Κάθε Τετάρτη Μάστορα”. Απλά κάποιοι προσπάθησαν να εξηγήσουν τι σημαίνει το SOS, χωρίς να γνωρίζουν, δίνοντας αυτές τις ερμηνείες, οι οποίες όμως δεν είναι σωστές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.