Αναστάτωση επικρατεί στον τομέα επισκευών smartphone – όχι μόνο λόγο των απαιτήσεων της ΕΕ – και η Samsung φαίνεται να κατάφερε να βρεθεί στο κέντρο των γεγονότων, χάρη σε στοιχεία που ήρθαν στο φως τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Πρόσφατες αναφορές αποκάλυψαν αμφισβητήσιμες πρακτικές του τεχνολογικού κολοσσού, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τους νόμους για το δικαίωμα στην επισκευή.

Η Samsung ζητάει αποσυναρμολόγηση συσκευών και παράδοση στοιχείων του κατόχου

Σύμβαση που διέρρευσε μεταξύ της Samsung και ενός ανεξάρτητου παρόχου υπηρεσιών αποκαλύπτει μια ανησυχητική απαίτηση. Για κάθε επισκευή που εκτελείται, τα ανεξάρτητα καταστήματα υποχρεούνται να παρέχουν στη Samsung το όνομα, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου του πελάτη, τα μοναδικά αναγνωριστικά του Galaxy τηλεφώνου, το παράπονο του πελάτη, και τις λεπτομέρειες της επισκευής. Αυτή η αποκάλυψη έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στους υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής, όσο και στους καταναλωτές.

Επιπλέον, η σύμβαση φέρεται να δίνει εντολή στα καταστήματα επισκευής να αφαιρούν τυχόν ανταλλακτικά aftermarket – που δεν προέρχονται από τη Samsung – παρόλο που η χρήση εξαρτημάτων τρίτων είναι συχνά νόμιμη. Αυτός ο όρος έχει τροφοδοτήσει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το δικαίωμα επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών.

Αν και η Samsung δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει επίσημα την έκθεση, οι επιπτώσεις αυτών των πρακτικών είναι εκτεταμένες. Φαίνεται ότι όχι μόνο τα ανεξάρτητα καταστήματα επισκευών, αλλά και οι πελάτες που αγοράζουν επίσημα ανταλλακτικά, ενδέχεται να συμβάλλουν άθελά τους σε μια βάση δεδομένων με προσωπικές πληροφορίες που συγκεντρόνονται χάρη σε βλάβες συσκευών Galaxy.

Ο διευθύνων σύμβουλος της iFixit, Kyle Wiens, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του μοιράζεται πληροφορίες πελατών με τη Samsung, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του ιστορικού αγορών, όπως απαιτείται και γνωστοποιείται στους χρήστες κατά την παραγγελία ενός επίσημου ανταλλακτικού της Samsung.

Διαζύγιο Samsung και iFixit, οι δηλώσεις των εταιρειών και η εναλλακτική επιλογή

Έκτοτε η εταιρεία δημοσίευσε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της ανακοινώνοντας ότι η συνεργασία της με τη Samsung τερματίστηκε, αναφέροντας ότι η προσέγγιση της Samsung όσον αφορά την επισκευασιμότητα δεν ευθυγραμμίζεται με την αποστολή τους για το δικαίωμα στην επισκευή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εν λόγω ανάρτηση βγήκε την ημέρα πριν από τη διαρροή της σύμβασης.

Samsung επισκευή επισκευών

Η χρονική στιγμή αυτών των αποκαλύψεων είναι κρίσιμη, καθώς οι νόμοι της Καλιφόρνιας και της Μινεσότα για το δικαίωμα στην επισκευή πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Αυτοί οι νόμοι έχουν ως στόχο να δώσουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επισκευάζουν τις συσκευές τους, εξασφαλίζοντας δίκαιη πρόσβαση σε ανταλλακτικά και πληροφορίες. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου κάθε πολιτείας διαφέρουν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πώς εταιρείες όπως η Samsung θα μπορούσαν να τις ερμηνεύσουν και να συμμορφωθούν με αυτές.

Η κατάσταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τη δυνατότητα επιλογής των καταναλωτών. Τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευών, τα οποία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο οικοσύστημα επισκευών, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πίεση για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Samsung, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ικανότητά τους να προσφέρουν προσιτές και βολικές επισκευές. Οι καταναλωτές ενδέχεται επίσης να μην γνωρίζουν ότι τα προσωπικά τους στοιχεία κοινοποιούνται στον κατασκευαστή όταν αναζητούν επισκευές ή αγοράζουν ανταλλακτικά.

Καθώς το κίνημα για το δικαίωμα στην επισκευή κερδίζει έδαφος, οι πρακτικές μεγάλων κατασκευαστών όπως η Samsung θα συνεχίσουν να ελέγχονται εξονυχιστικά. Μένει να δούμε πώς θα απαντήσει η Samsung σε αυτούς τους ισχυρισμούς και πώς οι έλεγχοι θα επηρεάσουν τις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με τα δικαιώματα των καταναλωτών, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και το μέλλον της επισκευής ηλεκτρονικών συσκευών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.