Ως προνομιακό φορολογικό καθεστώς χαρακτηρίζουν το καθεστώς που απολαμβάνει το Netflix στην Ελλάδα, έναντι των Nova και Cosmote TV, ο βουλευτής Ροδόπης, Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ και ο Βουλευτής Χαλκιδικής -Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Απόστολος Πάνας, σε ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το flash.gr.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι οι εγχώριες πλατφόρμες καλούνται να καταβάλουν φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, φόρο internet 5%, φόρο επί των επιχειρήσεων, ΦΠΑ και διάφορα τέλη υπέρ Δημοσίου και 2% επί των ακαθάριστων εσόδων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, τη στιγμή που το Netflix δεν πληρώνει. Μιλούνε για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς το Netflix επεκτείνει απλά το περιεχόμενο δημιουργώντας κέρδη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να αγοράσουν πρόγραμμα και δικαιώματα αθλητικών αγώνων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως δημοσιεύεται στο flash.gr

Προς: 1. Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη

2. Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη

3. Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα

Θέμα: Χωρίς φορολογική παρουσία η Netflix στη χώρα μας.

Οι συνδρομητικές πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου έχουν μπει στη ζωή των Ελλήνων πολιτών δυναμικά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ανοδικές τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας από τον κορωνοϊό covid -19. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα με ευθύνη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει καμία ολοκληρωμένη πολιτική για την επέλαση των υπηρεσιών streaming, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού για τις εγχώριες πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου όπως είναι η Nova και η Cosmote TV.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η Netflix βρίσκεται σε καθεστώς μόνιμης «φορολογικής ασυλίας» στη χώρα μας, οι συνδρομές σε εγχώριες πλατφόρμες είναι επιβαρυμένες με φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, φόρο internet 5%, φόρο επί των επιχειρήσεων, ΦΠΑ, διάφορα τέλη υπέρ Δημοσίου και μηνιαία καταβολή 2% επί των ακαθάριστων εσόδων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Το σημαντικό στοιχείο είναι πως τόσο η Nova, όσο και Cosmote TV απασχολούν αρκετούς εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων στην Ελλάδα, οι οποίοι και συνεισφέρουν σημαντικά στα φορολογικά έσοδα της χώρας.

Είναι σαφές, πως η κυβέρνηση και οι τρεις Αρχές, η ΕΕΤΤ, το ΕΣΡ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρακολουθούν την Netflix και τις υπόλοιπες διεθνείς πλατφόρμες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες χώρες (Γαλλία, Ιταλία Ισπανία κ.α. ) έχουν προχωρήσει σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ η Δανία σχεδιάζει να εισάγει το λεγόμενο “φόρο Netflix” έως και του 5% του τζίρου για τη χρηματοδότηση τοπικών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.

Δεδομένου ότι παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία προσδοκούσε στην έναρξη γυρισμάτων από το Netflix στην Ελλάδα, η σύνταξη νομοθεσίας για την καταβολή φόρων και από το Netflix ή άλλες πλατφόρμες ψυχαγωγίας στη χώρα μας, δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει.

Δεδομένου ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας έχει επιβαρυνθεί με τον φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης, τον φόρο internet και το τέλος υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Δεδομένου ότι η παγκόσμιας εμβέλειας Netflix με μόνη υποχρέωση την καταβολή ΦΠΑ εντός Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει το περιεχόμενό της, παράγοντας σημαντικά κέρδη, κερδίζοντας παράλληλα σημαντικό προβάδισμα έναντι των Ελληνικών αντίστοιχων εταιρειών, που υφίστανται μεγάλη πίεση λόγω φορολογίας και τελών, και ως εκ τούτου επενδύουν κυρίως στην αγορά προγράμματος και στην εξασφάλιση δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Μέχρι πότε το ελληνικό κράτος θα καταδικάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις ψηφιακού περιεχομένου σε ρόλο κομπάρσου στην ελληνική αγορά, με την μονιμοποίηση των “έκτακτων” επιβαρύνσεων;
Μέχρι πότε θα είμαστε απαθείς θεατές της προκλητικά διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των συνδρομών σε ξένες διαδικτυακές επιχειρήσεις που έχουν μηδενική εγχώρια παραγωγή και επιβαρύνονται μόνο με τον ΦΠΑ;
Τί μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για να υπολογίζονται ορθά και να φορολογούνται πιο δίκαια τα μεγάλα κέρδη των διεθνών διαδικτυακών πλατφορμών;
Οι ερωτώντες βουλευτές:

Ιλχάν Αχμέτ

Απόστολος Πάνας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εχμ ναι οι “ντοπιες” πλατφορμες (που μονο ντοπιες δεν ειναι αφου ειναι ξενων συμφεροντων κ αυτες) στριμαρουν περιεχομενο σε αθλια αναλυση κ κωδικοποιηση την ωρα που κ η πιο απλη τηλεοραση ειναι HDR τουλαχιστον.Την ιδια ωρα το νετφλιξ τα μισα του εργα ειναι 4Κ Dolby Vision κ Dolby atmos σε ηχο.Ας ανταγωνιστουν σε τεχνολογικο επιπεδο κ μετα να αξιωσουν φορολογικα καθεστωτα.

  2. Λες και αυτοί στο Νετφλιξ βρίσκουν τις σειρές, που δεν παράγουν, στον δρόμο σαν τα μανιτάρια… Σοβαρά τώρα;;; Αγοράζουν κανονικά σειρές από αλλά κανάλια όπως και και αυτές των “ελληνικών συμφερόντων” Nova, Cosmote κ.α. Επίσης στην Νετφλιξ επενδυουν τεράστια πόσα στην παραγωγή ταινιών και σειρών. Ας ψάχνουν λίγο καλύτερα οι κύριοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.