Το να ξοδεύουμε όλη την ημέρα πάνω από το smartphone μας δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Η παρατεταμένη χρήση του smartphone έχει συνδεθεί με πλήθος προβλημάτων, όπως προβλήματα με τον ύπνο, νευρικότητα και πλήθος άλλων. Ωστόσο, για την ακτινοβολία, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε και να τι αναφέρουν οι ειδικοί περί αυτού:

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κάτι επικίνδυνο με την ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, τονίζει η Gayle Woloschak, αναπληρώτρια πρύτανης και καθηγήτρια ακτινολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

Όπως όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα δίκτυα Wi-Fi, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τα τηλεχειριστήρια και το GPS, τα smartphones εκπέμπουν ακτινοβολία, δήλωσε η Emily Caffrey, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Χρησιμοποιούν αόρατα ενεργειακά κύματα για να μεταδίδουν φωνές, κείμενα, φωτογραφίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κοντινούς πύργους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορούν να τα μεταφέρουν σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.

Αλλά σχεδόν τρεις δεκαετίες επιστημονικών ερευνών δεν έχουν συνδέσει τέτοιες εκθέσεις με ιατρικά ζητήματα όπως ο καρκίνος, τονίζει στην εφημερίδα New York Times, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Ο όρος ακτινοβολία περιγράφει πολλούς τύπους ενέργειας, ορισμένοι εκ των οποίων ενέχουν κινδύνους. Οι ατομικές βόμβες, ή σε πολύ μικρότερο βαθμό, τα μηχανήματα ακτίνων Χ, εκπέμπουν ενέργεια που ονομάζεται ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία σε αρκετά υψηλές ή αρκετά συχνές δόσεις μπορεί να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρκίνο.

Αλλά η ενέργεια των smartphone εμπίπτει σε μια κατηγορία που ονομάζεται μη ιονίζουσα ακτινοβολία, η οποία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να προκαλέσει αυτή τη βλάβη. Η πιο επικίνδυνη ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να διαχωρίσει τα ηλεκτρόνια από τα άτομα, τα οποία αποτελούν το DNA μας. Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη του DNA μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Οι περισσότεροι ειδικοί και οι υγειονομικές αρχές, όπως η F.D.A., τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η ακτινοβολία των smartphone προκαλεί προβλήματα υγείας. Παρόλα αυτά, αρκετές μελέτες κατά τη διάρκεια των ετών έχουν γίνει πρωτοσέλιδα για την υπόδειξη των συνδέσεών τους με όγκους στον εγκέφαλο. Πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν έκτοτε διαψευστεί κατηγορηματικά συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επικεντρώνονται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, τα γνωστά σε όλους μας 5G.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.