Το δείγμα που συνέλεξε το OSIRIS-REx από τον αστεροειδή Bennu, συνεχίζουν να προσφέρουν απίστευτες γνώσεις για την ιστορία αυτού του διαστημικού βράχου και του πρώιμου Ηλιακού μας συστήματος. Τις πρώτες εβδομάδες μετά το άνοιγμα του δείγματος, τα στοιχεία άρχισαν να δείχνουν πως ο Bennu είχε υγρό παρελθόν. Μια νέα ανακάλυψη που έγινε τώρα όμως, έρχεται να αποδείξει πως οι πρώτες ενδείξεις νερού ισχύουν.
Οι ερευνητές έχουν ανακοινώσει την ανίχνευση φωσφορικού μαγνησίου-νατρίου. Αυτή ήταν έκπληξη, καθώς κάτι τέτοιο δεν είχε εντοπιστεί από το σκάφος που ήταν σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή. Τα ευρήματα κάνουν πιο ισχυρή την υπόθεση, πως ο Bennu είναι ένα κομμάτι ενός πολύ μεγαλύτερου και πρωτόγονου ωκεάνιου κόσμου.
Φωσφορικά ορυκτά βρέθηκαν στο δείγμα του αστεροειδή Ryugu που συλλέχθηκε από το Hayabusa-2 της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Έχουν βρεθεί και σε μετεωρίτες. Αλλά το δείγμα Bennu είναι εξαιρετικό λόγω του μεγέθους των κόκκων και της καθαρότητάς τους.
«Η παρουσία και η κατάσταση των φωσφορικών αλάτων, μαζί με άλλα στοιχεία και ενώσεις στο Bennu, υποδηλώνουν ένα υδαρές παρελθόν για τον αστεροειδή», δήλωσε ο Dante Lauretta, συν-επικεφαλής της εργασίας και κύριος ερευνητής για το OSIRIS-REx στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson. είπε σε δήλωση . «Ο Bennu θα μπορούσε ενδεχομένως να ήταν κάποτε μέρος ενός πιο υγρού κόσμου. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση».
«Το OSIRIS-REx μας έδωσε ακριβώς αυτό που ελπίζαμε: ένα μεγάλο παρθένο δείγμα αστεροειδούς πλούσιο σε άζωτο και άνθρακα από έναν πρώην υγρό κόσμο», πρόσθεσε ο Jason Dworkin, συν-συγγραφέας στην έρευνα και επιστήμονας του έργου OSIRIS-REx στο Goddard Space της NASA.
Όμως, οι ομάδα έχει πολλούς ακόμα λόγους για να θεωρεί πως ο Bennu είναι κομμάτι ενός ωκεάνιου κόσμου. Το ένα είναι η παρουσία του σερπεντινίτη , ενός τύπου πετρώματος που σχηματίζεται όταν λιωμένοι βράχοι συναντούν το νερό. Υπάρχουν επίσης πολλές διαλυτές ουσίες, οι οποίες φαίνεται να έχουν μετατοπιστεί από τα υγρά. Και σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε την επιβεβαίωση των φωσφορικών αλάτων.
Η ομάδα πισεύει πως προέρχεται από ένα ουράνιο σώμα με άφθονο νερό, πιθανός κάτω από ένα παγωμένο ή βραχώδες εξωτερικό. Ο εγκέλαδος, το παγωμένο φεγγάρι του Κρόνου, είναι μια καλύ αναλογία, αν και ο ουράνιο σώμα από το οποίο προήλθε ο Bennu θα πρέπει να είναι μισό σε μέγεθος, ώστε να αποσπαστεί ο Bennu, που έχει μέγεθος 500 μέτρων.
«Εξακολουθούμε να βρίσκουμε ιδέες για το πώς να δοκιμάσουμε [την υπόθεση του υγρού γονικού σώματος]. Αλλά για μένα, είναι ο κορυφαίος υποψήφιος για το γεωλογικό περιβάλλον στο οποίο σχηματίστηκαν αυτοί οι βράχοι», είπε ο καθηγητής Lauretta σεσυνέντευξη τον Μάρτιο.
Το δείγμα του Bennu συνεχίζει να διανέμεται σε εργαστήρια στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες στον κόσμο. Τον Μάρτιο, η ομάδα παρουσίασε 58 ευρήματα από την αρχική ανάλυση και όσο τα δείγματα φτάνουν σε περισσότερα επιστημονικά κέντρα, νέες πληροφορίες βγαίνουν κάθε εβδομάδα. Όσο περισσότεροι επιστήμονες λαμβάνουν δείγματα, τόσο περισσότερη επιστήμη θα λαμβάνουμε από αυτά.
Μια λάμψη στον Δία μπορεί να μας έδωσε απαντήσεις για τη σκοτεινή ύλη
«Τα δείγματα Bennu είναι δελεαστικά όμορφοι εξωγήινοι βράχοι», δήλωσε ο Harold Connolly, συν-επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας και επιστήμονας δειγμάτων της αποστολής OSIRIS-REx στο Πανεπιστήμιο Rowan στο Glassboro του New Jersey. «Κάθε εβδομάδα, η ανάλυση από την Ομάδα Ανάλυσης Δειγμάτων OSIRIS-REx παρέχει νέα και μερικές φορές εκπληκτικά ευρήματα που βοηθούν να τεθούν σημαντικοί περιορισμοί στην προέλευση και την εξέλιξη πλανητών που μοιάζουν με τη Γη».
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Meteoritics & Planetary Science .
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.