Η ηλεκτρική ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται για την διαδικασία εξόρυξης Bitcoin είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει εγείρει πολλούς προβληματισμούς τα τελευταία χρόνια. Η εξόρυξη του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας καθώς αναλόγως μεγάλο είναι και το πλήθος των υπολογισμών που πρέπει να συμβούν ώστε να πραγματοποιούνται οι ανταλλαγές δίχως τη μεσολάβηση κάποιας κεντρικής αρχής.
Όταν το Bitcoin πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2008, ο Satoshi Nakamoto, ο φερόμενος ως δημιουργός του δικτύου, συνέκρινε την διαδικασία με την οποία δημιουργούνται τα νέα νομίσματα με αυτή της εξόρυξης του χρυσού, εξ ‘ου και η ονομασία “bitcoin mining” . Ο Satoshi ανέφερε μεταξύ άλλων πως στη περίπτωση του Bitcoin η δαπάνη για την εξόρυξη προσμετράται σε κύκλους CPU και ηλεκτρισμό.
Το τελευταίο, η δαπάνη δηλαδή της ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη και συνεπώς τη δημιουργία νέων νομισμάτων, έχει υποστεί δριμύτατη κριτική από τους αντιφρονούντες του κινήματος των κρυπτονομισμάτων αλλά ταυτόχρονα αποτελεί το βασικό στοιχείο μελέτης για εκείνους που ενδιαφέρονται να γιγαντώσουν τις “φάρμες” εξόρυξης που διαθέτουν όπου πέρα από το προφανές κόστος του hardware του οποίου χρειάζεται, εξίσου σημαντικό είναι και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Καθώς όμως είναι αδύνατο να παρακολουθήσουμε το hashrate (δηλαδή το ρυθμό με τον οποίο υπολογίζονται τα hashes κατά τη διάρκεια δημιουργίας των block στο λεγόμενο Bitcoin blockchain) οι υπολογισμοί οι οποίοι έχουν πραγματοποιηθεί βασίζονται σε εκτιμήσεις, βάση της δυσκολίας των προβλημάτων τα οποία πρέπει να επιλυθούν και του χρόνου επύλυσής τους. Για παράδειγμα, στα μέσα Μαρτίου του 2018 η επεξεργαστική ισχύ του δικτύου του Bitcoin ανερχόταν σε 26 quintillion υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Ταυτόχρονα, η ικανότητα του δικτύου να επιβεβαιώνει τις συναλλαγές ήταν μονάχα 2-3 το δευτερόλεπτο, περίπου 200.000 την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως η αναλογία μεταξύ υπολογισμών που πραγματοποιεί το blockhcain και των ουσιαστικών συναλλαγών που επιβεβαιώνει ανέρχεται σε 8.7 quantillion υπολογισμούς ανά 1 επιβεβαιωμένη συναλλαγή στην καλύτερη περίπτωση. Η κύρια πηγή ενέργειας για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι υπολογισμοί είναι ο ηλεκτρισμός.
Η προσπάθεια ακριβούς μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο του Bitcoin είναι μια πραγματική πρόκληση. Παρόλο που μπορούμε σχετικά εύκολα να μετρήσουμε την επεξεργαστική ισχύ του δικτύου αυτό μας δίνει ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τις συσκευές που αποτελούν το δίκτυο του Bitcoin και τις ενεργειακές τους απαιτήσεις. Παραδείγματος χάρη, 14 terahashes ανά δευτερόλεπτο μπούν να προέρχονται από ένα Antiminer S9 το οποίο τροφοδοτείται από 1.372 watts ή από περισσότερο από μισό εκατομμύριο Playstation-3 (όταν η μια συσκευή έχει επεξεργαστική ισχύ των 21 megahashes ανά δευτερόλεπτο και ενεργειακές απαιτήσεις των 60 watt ) . Παρόλο λοιπόν που αριθμός των συνδεδεμένων node στο δίκτυο είναι περίπου 10.000, καθένας από αυτούς τους κόμβους μπορεί να κρύβει από μια έως και χιλιάδες συσκευές.
Αυτό που είναι δυνατόν να υπολογιστεί είναι το κατώτερο όριο της δαπανόμενης ενέργειας. Με τα δεδομένα τα οποία είναι διαθέσιμα το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος που μπορεί να έχει μια συσκευή είναι 0.098 joule ανά gigahash και εφόσον έχουμε ήδη αναφέρει πως η συνολική επεξεργαστική ισχύ του δικτύου ανέρχεται στα 26 quintillion hashes ανά δευτερόλεπτο το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος βρίσκεται κάπου στα 2.55 GWatts.
Παρά το γεγονός ότι καταφέρνουμε να πάρουμε μια ιδέα σχετικά με τις ενεργειακές απαιτήσεις του δικτύου βρισκόμαστε βαθιά νυκτωμένοι σχετικά με τις πραγματικές απαιτήσεις του. Η παραπάνω προσέγγιση αγνοεί δύο σημαντικότατους παράγοντες. Πρώτον και κύρια πως όλες οι συσκευές οι οποίες πραγματοποιούν mining στο δίκτυο δεν είναι πανομοιότυπες, αλλά η κάθε μια έχει διαφορετική ενεργειακή απαίτηση για να κάνει mining ενός και μόνο hash. Δεύτερον, το κόστος το οποίο χρειάζεται για την ψύξη του δικτύου είναι εξίσου ένας παράγοντας στην εξίσωση του κόστους.
Όμως, εμπειρικές διαπιστώσεις οι οποίες έχουν γίνει δεν μπορούν ακόμα να αποκλείσουν την γενική αναλογία όπου μεγαλύτερο hashrate ισοδυναμεί με μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις.
Όταν αναλύουμε το ενεργειακό κόστος της εξόρυξης του Bitcoin αναφερόμαστε αποκλειστικά στη διαδικασία με την οποία εξορρύσεται το ψηφιακό νόμισμα, δηλαδή, την ενέργεια την οποία καταναλώνεται από τις mining συσκευές για να πραγματοποιήσουν τους συγκεκριμένους υπολογισμούς που απαιτούνται.
Αν πάρουμε για παράδειγμα την πλέον δημοφιlή σειρά των Antiminer συσκευών για την εξόρυξη του ψηφιακού νομίσματος παρατηρούμε πως μεγάλο ρόλο παίζει η ηλικία της συσκευής. Καθώς η ηλικία της συσκευής αυξάνεται ο λόγος μεταξύ κόστους συντήρησης και κόστους ηλεκτρικού ρεύματος μικραίνει.
Υποθέτοντας πως η τιμή της κιλοβατόρας παραμένει στα 5 σεντς για τα υπόλοιπα χρόνια ανάπτυξης του Bitcoin και δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης του δικτύου η συνολική ενεργειακή δαπάνη αναμένεται να εκτοξευθεί στα 7.67 GWatt, δηλαδή σε επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας μιας μεσαίου μεγέθους χώρας όπως η Αυστρία (8.1GWatts) .
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως η ανάπτυξη του δικτύου του Bitcoin εξαρτάται άμεσα από τη δυνατότητα του ανθρώπου να παρέχει σταθερή και βιώσιμη ενέργεια στο ίδιο το δίκτυο. Μπορούμε να καταλήξουμε σε μια παραδοχή, πως παρότι το Bitcoin δε γνωρίζει κεντρική αρχή ή δεν υπάρχει κάποιος οργανισμός που να ελέγχει τη διακίνηση του, αυτό που του δίνει περιορισμένη ζωή είναι η αυξανόμενη ανάγκη για ενέργεια.
Σημαίνει αυτό ότι το Bitcoin θα εξαλειφθεί εξαιτίας αυτών των ενεργειακών του απαιτήσεων; Φυσικά και όχι. Απλά όσο περισσότερες συσκευές προστίθενται στο δίκτυο και παρέχουν την επεξεργαστική τους ισχύ στη διαδικασία εξόρυξης τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η ενεργειακή δαπάνη του δικτύου. Αυτό, είναι πιθανό να εμποδίσει επίδοξους miners από το να ξεκινήσουν να επενδύουν στην εξόρυξη καθώς το ενεργειακό κόστος θα είναι τέτοιο που δε θα μπορούν να καλύψουν στις πρώτες μέρες της διαδικασίας, παρόλο που αργότερα θα μπορούσαν να κάνουν απόσβεση του κόστους αυτού. Έτσι, ίσως παρατηρηθεί σε κάποιο διάστημα από τώρα μια στασιμότητα στην παγκόσμια κοινότητα του mining με τις χώρες με το χαμηλότερο κόστος ανά κιλοβαττόρα να έχουν τα πρωτία στην εξόρυξη του Bitcoin και όχι αυτές με τις καλύτερες προϋποθέσεις ψύξης των mining pools.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.