Οι επιστήμονες αναζητούν μια νέα εξήγηση για τους αινιγματικούς γιγάντιους εκρηκτικούς κρατήρες που εμφανίζονται σποραδικά στο μόνιμο πάγο της Σιβηρίας, από το 2012.

κρατήρες Σιβηρία

Αυτοί οι ευμεγέθεις κρατήρες, με βάθος πάνω από 48 μέτρα και πλάτος 19 μέτρα, έχουν αφήσει τους επιστήμονες σε αμηχανία, ενώ ορισμένες αναφορές σημειώνουν ακουστικές εκρήξεις σε απόσταση έως και 97 χιλιόμετρα.

Μια πρόσφατη θεωρία υποστηρίζει ότι το καυτό φυσικό αέριο που διαρρέει από υπόγεια αποθέματα θα μπορούσε να είναι η δύναμη πίσω από αυτά τα εκρηκτικά φαινόμενα.

κρατήρες Σιβηρία

Ο επικεφαλής συγγραφέας Helge Hellevang, καθηγητής περιβαλλοντικών γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, προτείνει ότι όταν η κλιματική αλλαγή αποδυναμώνει συγκεκριμένα τμήματα του μόνιμου πάγου, οδηγεί σε αυτές τις εκρήξεις, ένα φαινόμενο μοναδικό στη Σιβηρία.

Η περιοχή φημίζεται για τα εκτεταμένα υπόγεια αποθέματα φυσικού αερίου, γεγονός που μπορεί να εξηγεί τον τοπικό χαρακτήρα των εκρηκτικών κρατήρων και το τεράστιο μέγεθος τους.

Ο προτεινόμενος μηχανισμός περιλαμβάνει το καυτό φυσικό αέριο που διαρρέει μέσω γεωλογικών ρηγμάτων, συσσωρεύεται κάτω από το παγωμένο έδαφος και θερμαίνει το μόνιμο στρώμα πάγου στη Σιβηρία από κάτω.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, το ανώτερο στρώμα του μόνιμου πάγου λιώνει, δημιουργώντας συνθήκες για ξαφνική απελευθέρωση αερίου, με αποτέλεσμα είτε έκρηξη, είτε μηχανική κατάρρευση.

Αν και η υπόθεση αυτή έχει βάση, απαιτούνται περαιτέρω στοιχεία για να επικυρωθεί η παρουσία αποθεμάτων αερίου κάτω από το μόνιμο στρώμα πάγου στη Σιβηρία.

Εάν αποδειχθεί αληθής, η απελευθέρωση μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες για τα κλιματικά μοντέλα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση των διαρροών φυσικού αερίου σε αυτά τα συστήματα.

Το μυστήριο με τις τρύπες στο πυθμένα των ωκεανών επιτέλους λύθηκε

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.