Πετυχαίνοντας ένα νέο σημαντικό επιστημονικό ορόσημο, αστρονόμοι μπορεί να έχουν γίνει μάρτυρες ενός υπερκαινοφανούς αστέρα (supernova) που μετασχηματίζεται σε μαύρη τρύπα ή αστέρα νετρονίων, έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της κατανόησης των αστρικών κύκλων ζωής.

Η αναζήτηση άμεσων αποδείξεων μέσω παρατήρησης της αστρικής διαδικασίας που μετατρέπει τα αστέρια σε μαύρες τρύπες ή αστέρια νετρονίων μπορεί να έχει μια σημαντική ανακάλυψη με τις πρόσφατες παρατηρήσεις ενός υπερκαινοφανούς αστέρα που εντοπίστηκε το προηγούμενο έτος.

Καθώς τα αστέρια πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους και εξαντλούν τα καύσιμα που συντηρούν τη σύντηξη, εκτινάσσουν εξωτερικό υλικό, οδηγώντας σε κατάρρευση του πυρήνα και στη γέννηση ενός υπερκαινοφανούς αστέρα, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να εξελιχθεί σε μαύρη τρύπα ή αστέρα νετρονίων.

Το James Webb φωτογραφίζει τα “Χριστούγεννα” στα απομεινάρια ενός supernova

Τα φώτα της δημοσιότητας αυτής της ανακάλυψης πέφτουν στο SN 2022iji, ένα supernova που εξερράγη στον σπειροειδή γαλαξία NGC 157. Σε αντίθεση με τα τυπικά supernova, αυτό το ουράνιο γεγονός παρουσίασε απροσδόκητη συμπεριφορά.

Αντί για μια σταδιακή εξασθένιση, ο υπερκαινοφανής αστέρας εμφάνισε περιοδικές αλλαγές στη φωτεινότητα, με ένα σταθερό μοτίβο φωτεινότητας κάθε 12,4 ημέρες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρατήρησης 200 ημερών, ακολουθούμενη από σταδιακή εξασθένιση.

Τα ευρήματα αυτά σηματοδοτούν την πρώτη περίπτωση αστρονόμων που παρατηρούν επαναλαμβανόμενες περιοδικές ταλαντώσεις στην καμπύλη φωτός ενός υπερκαινοφανούς αστέρα, υποδηλώνοντας έναν πιθανό χαμένο σύνδεσμο μεταξύ των υπερκαινοφανών και του σχηματισμού των μαύρων τρυπών και των αστέρων νετρονίων.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι περαιτέρω παρατηρήσεις υπερκαινοφανών αστέρων θα αποκαλύψουν πρόσθετα δεδομένα, συμβάλλοντας στη βαθύτερη κατανόηση του απέραντου σύμπαντος στο οποίο κατοικούμε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πώς είναι δυνατόν ένα άστρο με συγκεκριμένη μάζα να μετατρέπεται μετά από έκρηξη σουπερνόβα σε μαύρη τρύπα που καταβροχθίζει εκατομμύρια φορές περισσότερη μάζα από αυτή που είχε αρχικά σαν άστρο??

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.