Ένας επιστήμονας με πάνω από 1.000 μελέτες σχετικά με το θέμα, προειδοποιεί πως η ανθρώπινη φυλή μπορεί να απειλείται από μύκητες, σε μια κατάσταση αποκάλυψης, όπως στο Last of Us. Μάλιστα, προβλέπει παρόμοια σκηνικά με την δημοφιλή σειρά του HBO και τον τίτλο του παιχνιδιού.

Ο άνθρωπος που κάνει τους ισχυρισμούς δεν είναι ένας άσχετος στο διαδίκτυο, αλλά ο καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας, ανοσολογίας και λοιμώξεων, Arturo Casadevall. Ισχυρίζεται πως τα σενάρια που είδαμε στην δραματική σειρά, δεν είναι όλα φανταστικά.

Στην σειρά βλέπουμε πως θα ήταν ο κόσμος μας αν μια κολοσσιαία επιδημία μυκήτων εξαφάνιζε το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας και πως θα επιβίωσαν όσοι είχαν απομείνει ζωντανοί.

Όταν κάποιος μολυνθεί από τον ιό των μυκήτων, που ονομάζεται Cordyceps, μετατρέπεται σε πλάσματα τύπου ζόμπι, με τα δαγκώματα/σπόρια τους να μολύνουν άλλους ανθρώπους για να γίνουν σαν κι αυτά. Τουλάχιστον σύμφωνα με την σειρά.

Ανεξάρτητα από την σειρά, ο καθηγητής Casadevall, 67 ετών, μελετά την πιθανότητα να συμβεί αυτό και έχει γράψει πάνω από 1.000 επιστημονικές μελέτες για το θέμα. Εργαζόμενός στο Johns Hopkins, School of Public Hearth της Βαλτιμόρης, δήλωσε πως οι μύκητες είναι μια πραγματική απειλή για όλους μας.

Δημοσίευσε πολλά από τα ευρήματά του σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2024, με τίτλο «What If Fungi Win?» και υπογραμμίζει την πιθανότητα να προκληθεί πανδημία από μύκητες.

Μάλιστα, μίλησε για αυτό την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον The Guardian, αναφέροντας πως δεν είναι ένα σενάριο που μπορεί να αποκλειστεί. Δήλωσε «Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε κανένα μύκητα που μπορεί να μετατρέψει έναν άνθρωπο σε ζόμπι».

μύκητες
Από την σειρά The Last of Us

«Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι είναι πιθανό να δούμε επικίνδυνα νέα μυκητιακά παθογόνα κάποια στιγμή. Στην πραγματικότητα, το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει», είπε ο καθηγητής.

Το κλειδί για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η κλιματική αλλαγή.

«Τα πάντα στο περιβάλλον μας επηρεάζονται καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται», εξήγησε. «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ορισμένοι μύκητες έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύσουν νέες ασθένειες που θα βλάψουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους με άνευ προηγουμένου τρόπους».

Προφανώς, υπάρχουν ήδη ενδείξεις μετάλλαξης μυκήτων, αφού ο μύκητας Candida Auris βρέθηκε στο αυτί ενός ατόμου στην Ιαπωνία το 2007, ο οποίος αργότερα εξαπλώθηκε στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ινδία.

«Έχουμε λοιπόν ένα ιατρικό μυστήριο. Έχουμε έναν οργανισμό για τον οποίο η ιατρική δεν ήξερε τίποτα. Ένα από τα πράγματα που έχουμε προτείνει είναι ότι αυτός μπορεί να ήταν ο πρώτος μύκητας που παραβίασε τα θερμικά μας φράγματα [οι περισσότεροι μύκητες δεν μπορούν να επιβιώσουν στους 37 βαθμούς Κελσίου, την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος] αφού προσαρμοστούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Είναι πιθανότατα το πρώτο παράδειγμα μιας νέας μυκητιακής νόσου που αναδύεται από την κλιματική αλλαγή».

μύκητες
Μια απεικόνιση του Candida auris, που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, τώρα παρούσα σε τρεις ηπείρους. Φωτογραφία: Science Photo Library/Alamy

Αν και μέχρι σήμερα δεν είχαμε πανδημία μυκήτων, άλλα είδη έχουν και μπορεί να είμαστε οι επόμενοι.

«Τα αμφίβια αποδεκατίζονται από έναν μύκητα που έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους. Έτσι, αν ένας μύκητας μπορεί να το κάνει αυτό σε αμφίβια που υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια και που έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα όπως εμείς, είναι ύβρις να πιστεύουμε ότι κάτι δεν μπορεί να συμβεί σε εμάς».

Οι ερευνητές διχασμένοι για το τι θα συμβεί στους άνδρες, καθώς το Y χρωμόσωμα εξαφανίζεται!

Όμως ο Casadevall δε μασάει τα λόγια του. Μίλησε για την άνοδο των πλαστών ερευνών που καθοδηγείται από “δόλια δεδομένα και ακατάλληλη επιστήμη” και όλα αυτά κάνουν τον κόσμο να χάνει την πίστη του στην επιστήμη. Δήλωσε:

«Ανησυχώ πολύ για πολύ καιρό ότι η επιστήμη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Έχουμε κάνει μελέτες που δείχνουν ότι υπήρξε επιδημία ανακλήσεων. Γιατί αυτό; Λοιπόν, ανακαλύψαμε ότι υπήρξε σημαντικός αριθμός παραπτωμάτων. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο.»

«Το βλέπω σχεδόν σαν υπαρξιακό πρόβλημα. Εάν η επιστήμη δεν λειτουργήσει, δεν πρόκειται να δώσει στην ανθρωπότητα τα εργαλεία που χρειάζεται. Και αν οι άνθρωποι χάσουν την εμπιστοσύνη τους σε εμάς [τους επιστήμονες], θα περικόψουν τη χρηματοδότηση και τότε όλα θα είναι μια καθοδική πορεία. Λιγότερη χρηματοδότηση, λιγότερη επιστήμη, λιγότερες λύσεις».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.