Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως το να μετανιώσεις ένα τατουάζ που έκανες είναι η χειρότερη παρενέργεια. Όμως μια νέα μελέτη δείχνει πως τα πράγματα είναι πιο ανησυχητικά. Με τα τατουαζ να έχουν γίνει μόδα τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν συνδεθεί με την προσωπική έκφταση και ταυτότητα. Όμως, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην υγεία.

Από ότι φαίνεται, το μελάνι που χρησιμοποιείται και τα επικίνδυνα χημικά που το αποτελούν, έχει τραβήξει την προσοχή στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια. Παράλληλα, έρευνες έχουν ήδη δείξει πως το μελάνι που εγχέεται στο δέρμα δεν μένει εκεί.

Το σώμα μας αντιλαμβάνεται το μελάνι των τατουάζ σαν κάτι ξένο, που πρέπει να αφαιρεθεί. Το τατουάζ προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, που έχει σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των σωματιδίων μελανιού, να καταλήγει στους λεμφαδένες. Όμως μέχρι σήμερα, δε γνωρίζαμε πως επηρεάζει την υγεία το μελάνι που αποτίθεται στο λεμφικό σύστημα.

Για να συνδέσουν τις κουκίδες, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας, πραγματοποίησαν μια μεγάλη μελέτη, ώστε να απαντήσουν αν τα τατουάζ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κακοήθους λεμφώματος. Πρόκειται για μια σπάνια μορφή καρκίνου, που επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα).

Η Σουηδία έχει μακρά παράδοση στην τήρηση μητρώων πληθυσμού. Για παράδειγμα, το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου περιλαμβάνει όσους έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Παράλληλα, η Σουηδία έχει άνω του 20% πληθυσμού, να έχει κάνει τατουάζ, κάνοντάς την μια από τις χώρες με τα περισσότερα τατουάζ στον κόσμο.

Η μελέτη μάλιστα, περιλάμβανε όλους όσους είχαν διαγνωστεί με λέμφωμα στην Σουηδία και ήταν σε ηλικία 20 με 60 χρονών, μεταξύ του 2007 και του 2017. Για κάθε ένα άτομο με λέμφωμα, εντοπίστηκαν τρία τυχαία άτομα του ίδιου φύλου και ηλικίας, χωρίς λέμφωμα. (σαν ομάδα ελέγχου για σύγκριση)

τατουάζ καρκίνος

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής και όσοι είχαν τατουάζ ρωτήθηκαν για το μέγεθος του τατουάζ, την ηλικία τους στο πρώτο τατουάζ και τα χρώματα του τατουάζ. Η μελέτη περιελάβανε 5.591 άτομα (1.398 περιπτώσεις και 4.193 από την ομάδα ελέγχου).

Η μελέτη διαπίστωσε πως τα άτομα με τατουάζ είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο λεμφώματος, σε σχέση με άτομα χωρίς τατουάζ. Λήφθηκαν υπόψη και παράγοντες όπως το κάπνισμα και το μορφωτικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το λέμφωμα είναι μια πολύ σπάνια ασθένεια και ότι η αύξηση του κινδύνου σχετίζεται με έναν πολύ χαμηλό αρχικό κίνδυνο. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας, 22 στα 100.000 άτομα στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 60 ετών διαγνώστηκαν με λέμφωμα στη Σουηδία το 2022.

Το μέγεθος δεν μετράει

Το μέγεθος δεν φαίνεται να έχει κάποια σημασία. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ο χρόνος που οι συμμετέχοντες είχαν τα τατουάζ τους. Ο κίνδυνος φαίνεται πως είναι υψηλότερος για άτομα που έχουν κάνει τα τατουάζ εντός δύο ετών και για τα παλαιότερα τατουάζ, προ δεκαετίας.

Για πιο ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να γίνουν παραπάνω έρευνες, όμως αυτό που λέει η έρευνα είναι πως υπάρχει όντως κάποιος κίνδυνος για την υγεία μας, που όσοι θέλουν να κάνουν tattoo, θα πρέπει να γνωρίζουν. Μάλιστα, τα άτομα με τατουάζ θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, αν εμφανίσουν συμπτώματα.

Αδιαφορούσαμε για τα πλάσματα που πυροδότησαν την έκρηξη της ζωής στη Γη

Τα τατουάζ είναι στην ανθρωπότητα από την αρχή της ύπαρξης της. Όμως τώρα που είναι πιο διαδεδομένα από πότε, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία.

Η ομάδα πίσω από την μελέτη έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για νέες μελέτες γύρω από άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, τη νόσο θυροειδούς και την σαρκοείδωση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Lancet.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.